BLOGNEWS

El CTFC viatja a la Toscana i Úmbria (Itàlia) per intercanviar experiències i coneixement sobre la gestió propera a la natura dels boscos mixtes

2 octubre 2019

Durant la trobada, experts dels dos països han posat en comú estratègies de gestió i tècniques de silvicultura propera a la natura, amb l´objectiu de millorar l’adaptació als impactes del canvi climàtic dels boscos mediterranis subhumits mixtes, juntament amb el manteniment de les seves funcions socioeconòmiques i ambientals.

 

La trobada s´ha organitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i Pro Silva Itàlia, en el marc del projecte LIFE MixForChange, i amb la col·laboració del Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi de l’economia agrària (CREA) i els Serveis Forestals de les Regions d´Úmbria i la Toscana. També han participat en el viatge tècnic els partners del projecte, Centre de la Propietat Forestal (CPF) i l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor (APMC).

El Palau de Congressos d’Orvieto ha servit d’escenari del seminari tècnic del primer dia de la trobada (23 setembre 2019), en el què s’ha posat l’èmfasi en les avantatges i les oportunitats tècniques, ecològiques i econòmiques de l’aplicació de les pràctiques silvícoles esmentades, en particular, sobre la conservació de la biodiversitat i la producció de fusta de qualitat.

Míriam Piqué i Mario Beltrán, del Programa de Gestió Forestal Multifuncional del CTFC, han sigut els encarregats de presentar els models de gestió forestal desenvolupats en el projecte MixForChange. Lluís Coll i Jaime Coello, del mateix Programa, han presentat, respectivament, els impactes del canvi climàtic sobre els boscos i el potencial d’adaptació de les masses mixtes, i un protocol de camp per avaluar la qualitat de la fusta en peu de diverses espècies de planifolis productores de fusta d’alt valor presents als boscos objecte del projecte.

Els altres socis del projecte, CPF i APMC, també van participar en el seminari, presentant casos reals d´aplicació dels models de gestió dissenyats en el marc del MixForChange en diferents finques forestals d´alzina, roure, castanyer i pineda.

 

Jornades sobre el terreny

Per tal de completar el viatge, s’han dedicat dues jornades sobre el terreny per tal de visitar diferents casos de gestió forestal innovadora, basats en gestió propera a la natura i d´arbre individual.

En la primera d’elles, als boscos de Monte Peglia (Úmbria), els i les visitants han pogut conèixer de primera mà actuacions de gestió forestal en rouredes de bosc menut aprofitades tradicionalment per fer llenya i a on es busca diversificar les masses forestals. Durant la segona, desenvolupada als boscos de Colline Metallifere (Toscana), s’han visitat exemples de gestió innovadora en rouredes i castanyedes amb criteris de silvicultura d’arbre individual per promoure espècies de planifolis productors de fusta d’alt valor. També s’ha fet una demostració de l’aplicació del protocol MixForChange per a l’avaluació de la qualitat de la fusta en peu.

 

 

Last modified: 2 octubre 2019