BLOGNEWS

Incrementar l’ús de la fusta al Pirineu, objectiu d’un nou projecte europeu liderat pel CTFC

27 octubre 2016

Aquesta setmana s’ha fet al CTFC la reunió inicial del projecte europeu iFORWOOD, que treballarà per incrementar l’ús de la fusta del Pirineu. En aquesta reunió s’ha treballat en el desenvolupament de noves eines per a conèixer els recursos forestals del Pirineu, per la millora de mobilització i venta de fusta, i en els projectes pilot innovadors en transformació de fusta per a la valorització dels productes fusters de la zona.

Cada vegada els consumidors tenen més interès en l’ús de la fusta i en els productes locals. Desenvolupar productes innovadors amb fusta local del Pirineu permetrà obrir nous mercats i millorar les sortides comercials dels productes existents. Així mateix, es ressaltarà el segell de qualitat ambiental i natural dels productes i els processos que es desenvolupin.

Foto de grup dels socis del projecte

Foto de grup dels socis del projecte

La finalitat del projecte iForWood és la de contribuir a l’augment de la rendibilitat dels aprofitaments forestals i la millora de la competitivitat i productivitat de les empreses fusteres pirinenques a través de la cooperació en matèria d’R+D+I.

Els objectius específics del projecte són formar i informar a professionals del sector, forestals i prescriptors de fusta en noves eines, fórmules de comercialització, productes fusters i les seves aplicacions; incorporar noves eines, tècniques i metodologies en els aprofitaments forestals i la venda de la fusta al Pirineu, i millorar i innovar en els processos de transformació i comercialització dels productes fusters pirinencs. En aquest projecte hi participaran, per la part catalana, el CTFC, el DARP, el Centre de la Propietat Forestal, l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals, la Confederació Catalana de la Fusta i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Per part de França hi ha 3 organismes de la regió del Midi Pyrénées (FORESPIR, Union Grand Sud des Communes Forestières i CRITTBois MidiPyrénées) més el Centre National dela Propriété Forestière i l’Office National des Forêts. També hi participen la Fundación Hazi Fundazioa del País Basc, Gestión Ambiental de Navarra S.A. i la Diputació General de l’Aragó.

 

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg VA Espanya-França-Andorra (POCTEFA 20142020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Last modified: 22 desembre 2020