BLOGNEWS

La fusta de qualitat i la gestió forestal, eixos de la reunió celebrada a Ribes de Freser

14 desembre 2018

Aquest dimarts s’han reunit a Ribes de Freser un grup de 16 experts en l’avaluació de fusta de planifolis (fulloses) com ara el roure, cirerer, freixe, blada i castanyer. Entre ells, es va comptar amb representants de la indústria forestal, artesans de la fusta, especialistes en tecnologia de la fusta i en gestió forestal. L’objectiu principal de la reunió era contribuir al desenvolupament d’un protocol adreçat a tècnics i propietat forestal, que faciliti la presa de decisions a l’hora d’identificar els arbres, tant de joves com d’adults, amb més alta qualitat i facilitar la decisió sobre com mantenir-los i ajudar-los a créixer en bones condicions.

Al matí es va fer una visita a un bosc gestionat en el marc del projecte LIFE MixForChange a Ribes de Freser, i es van posar en comú els criteris per avaluar la qualitat d’un arbre en peu. A la tarda, es va treballar en grup l’enfocament i el contingut que ha de tenir el protocol per ser útil per a personal tècnic i per a la propietat forestal.

Aquest protocol serà publicat durant el 2019 a la web del projecte (www.mixforchange.eu), i es presentarà en diferents jornades.

El projecte MixForChange

La jornada es va fer en el marc del projecte LIFE MixForChange. Aquest projecte de 5 anys (2016-2021) està finançat per la Unió Europea i busca promoure l’adaptació al canvi climàtic dels boscos mixtos (és a dir, amb més d’una espècie d’arbre) de la Catalunya humida: Montseny, Montnegre-Corredor, centre-sud del Ripollès i serra de Bellmunt-Collsacabra. Els tipus de bosc inclosos al projecte són alzinars, rouredes, pinedes i castanyedes.

El CTFC coordina el projecte, i en són socis el Centre de la Propietat Forestal (CPF), l’Associació de propietaris forestals del Montnegre i el Corredor (APMC) i l’Associació de propietaris forestals Serra de Bellmunt – Collsacabra (APFSBE).

Entre d’altres activitats, en el projecte es faran 164 ha de tractaments silvícoles amb dos objectius:

– millorar l’adaptació al canvi climàtic d’aquests boscos

– fomentar en el futur la generació de productes forestals d’alt valor afegit (fusta d’alta qualitat)

Aquests objectius són compatibles entre sí. La silvicultura proposada es basa en:

  • maximitzar la diversitat d’espècies forestals i garantir la continuïtat del màxim d’espècies: com més diversitat, més opcions de tolerar l’impacte del canvi climàtic (més altes temperatures, fluctuacions severes del règim de pluges, aparició de plagues i malalties);
  • fomentar els arbres més vigorosos i sans, és a dir, els més ben adaptats;
  • promoure els arbres amb un potencial més alt per generar en el futur productes d’alt valor.

Amb aquests principis es pretén garantir la persistència d’aquestes masses en el temps, i fer més viable econòmicament la seva gestió, per poder prevenir el seu abandonament.

Last modified: 17 desembre 2018