BLOGNEWS

Projecte Herbartis: Empreses italianes del Piemont i de Ligúria obren la porta a estudiants estrangers

2 maig 2017

Prop de 25 empresaris i estudiants procedents de França, Espanya, Portugal i Itàlia es van donar cita durant la “mobilitat transnacional” que va tenir lloc a les regions de Ligúria i Piemont (Itàlia) del 10 al 14 d’abril, promoguda per l’Associació Terre dei Savoia i el CREA.

herbartis1

 

La mobilitat forma part del projecte HERBARTIS – Formació d’Adults en la producció artesanal de plantes medicinals i aromàtiques (MAPs), un projecte aprovat per la Comissió Europea en el marc del programa comunitari 2014-2020 (acció KA2 “Associacions Estratègiques”), dedicat a l’enfortiment de nous camins de l’educació i la capacitació dels productors de plantes medicinals i aromàtiques.

Després de la trobada de dilluns a la nit a San Remo, Ligúria, els estudiants van començar una llarga formació de quatre dies amb un matí ple de seminaris: “La lavanda del ponente ligure” per Franco Stalla i Cesare Bollani, que aborda qüestions com el creuament de lavanda i la varietat anomenada “Imperia”; seguida d’un altre seminari sobre l’extracció de l’essència de la taronja amarga per Pietro Guglielmi. Les conferències van continuar amb la intervenció d’Andrea Primavera de FIPPO que va parlar dels reptes dels productors de MAPs i la de Claudio Cervelli que va portar a l’atenció sobre el tema del germoplasma en el desenvolupament de nous productes. La intensa jornada es va tancar amb una interessant visita a la recol·lecció de plantes de CREA, a San Remo.

El segon dia es va dur a terme a Savigliano, Piemont, al MÚSES Accademia Europea delle Essenze, on després d’un cafè de benvinguda, els estudiants van realitzar una exhaustiva visita a algunes de les empreses del territori. A Valverbe, a la localitat de Melle, van poder conèixer l’elaboració d’infusions a partir d’herbes, mentre que Euphytos, a la ciutat de Rossana, va obrir les portes del seu laboratori i va explicar als estudiants el procés d’extracció de les essències utilitzant microones.

herbartis3

A última hora de la tarda, de tornada a Savigliano al MÚSES, els estudiants es van entretenir amb un seminari final en mans dels propietaris de l’empresa Zafferano di Cuneo, amb una presentació i una anàlisi sensorial de mel amb safrà.

“Ha sigut un altre pas important per a nosaltres: gràcies a Herbartis, MÚSES continua guanyant popularitat a nivell internacional”, va comentar Elena Cerutti, directora de Terre dei Savoia, el soci italià del projecte juntament amb el CREA.

Altre cop a Ligúria, la setmana va transcorrer entre seminaris i visites: al CREA, la Dra. Luisa Pistelli va abordar el tema de la botànica mentre que el Sr. Anfossi, de l’empresa amb el mateix nom, va il·lustrar els processos de la fabricació de pesto, la famosa salsa de Ligúria feta amb alfàbrega. A la tarda, al CeRSAA, a Albenga, el Sr. Giovanni Minuto va parlar de les estratègies de desenvolupament local amb el cas particular de Chinotto (la típica fruita cítrica de la Ligúria occidental), Humulus Lupulus i alfàbrega.

herbartis2

Tots els estudiants han participat en els seminaris i visites amb entusiasme i interès. Afirmen estar molt satisfets i van mostrar un gran compromís durant tota la setmana que va durar la mobilitat.

En paraules d’Eva Moré, coordinadora del grup espanyol, soci principal del projecte: “A Ligúria i Piemont vam poder veure la lluita dels productors per valoritzar les característiques del seu territori: petites terres tenen la capacitat de produir espígol i olis cítrics, zones de muntanya obtenen productes d’herbes medicinals d’alta qualitat, i regions temperades conreen l’alfàbrega del pesto, i sorgeixen noves oportunitats amb Citrus mytifolia, Humulus lupulus, etc., organitzant-se en associacions i cooperatives. Molt interessant pel desenvolupament del sector de petits productors de MAP! ”

La setmana va tancar amb el lliurament dels certificats oficials als participants. La propera cita serà a Barcelona, ​​Espanya, al juny, amb la reunió transnacional final i seminari final.

herbartis4

Socis i representants:

Spain

Eva Moré – Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (Project leader)

Josep Comaposada – Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries

Spanish contact: eva.more@ctfc.cat

Portugal

Clara Lourenço – Associaçao para o Desenvolvimento do Concelho de Moura

Portuguese contact: clara.lourenco@adcmoura.pt

Italy

Elena Cerutti – Associazione Le Terre dei Savoia

Barbara Ruffoni – Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l’Analisi dell’Economia Agraria

Italian contact: ufficiostampa@leterredeisavoia.it

France

Christelle Aunac – Université Européenne Senteurs et Saveurs (UESS)

French contact: formation@uess.fr

 

Last modified: 2 maig 2017