BLOGNEWS

Europa i formació, funciona!

28 juny 2017

descarga

Les primeres activitats del projecte PYREMPFOR, dutes a terme des de l’any 2016 fins al moment, han permès beneficiar-se dels intercanvis transfronterers als Pirineus a molts actors francesos i espanyols de la formació forestal.

Solsona, España, septiembre 2016: el proyecto PYREMPFOR – Promoción de los empleos transfronterizos, empieza sus actividades.

El projecte PYREMPFOR (Promoció de les ocupacions transfronterers) es va iniciar a Solsona el mes de setembre de l’any passat. Promogut pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), PYREMPFOR vol millorar la formació i el coneixement del mercat laboral i promoure la qualitat de la feina forestal a la zona transfronterera dels Pirineus.

Formen part del consorci cinc organitzacions: l’Office National des Forêts de Tolosa i 4 centres de formació forestal, a França (CFPPA – Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole Ariège-Comminges en Pamiers; Centre Forestier de la regió Provence-Alps -Côte d’Azur en representació de EFESC França – European Forestry and Environmental Skills Council) i dues a Espanya (EAF SCF – Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners; CFFE – Centre de Formació Forestal Especialitzada de Montesquiu).

El consorci compta a més amb la col·laboració de diferents associats a França (la Mutualité Sociale Agricole) i a Espanya (l’Associació Muntanya Boalar d’alumnes, antics alumnes i amics de l’Institut de Formació Agroambiental de Jaca, la Fundació Hazi Fundazioa; l’Associació de rematants i serradors de Catalunya; l’Associació Catalana d’Empreses de Treballs Forestals i la Generalitat de Catalunya).

Des del seu inici, els socis han dut a terme nombroses activitats transfrontereres:

  • Dos seminaris de cooperació: a Solsona, del 3 al 5 d’octubre de l’any passat i a Pamiers, del 18 al 20 de gener, on els socis van participar en sessions conjuntes de treball respecte a la formació professional i a l’ocupació en el sector forestal.
  • Dos intercanvis transfronterers entre joves espanyols i francesos en formació forestal. Del 13 al 17 de març, el CFPPA de Pamiers va acollir a França a 21 estudiants i 3 professors espanyols del EAF SCF. Del 15 al 19 de maig, l’Institut de Formació Agroambiental de Jaca, va acollir a 17 estudiants francesos del CFPPA.

Durant aquests intercanvis, han tingut lloc diferents visites tècniques i formacions conjuntes, en francès i en espanyol, sobretot pel que fa al lèxic forestal, els treballs silvícoles, la utilització i el manteniment de les màquines i de les eines forestals.

  • Un seminari pedagògic a Montesquiu, del 22 al 24 de febrer, on els socis i altres actors de la formació forestal van treballar conjuntament en els aspectes clau per configurar el currículum del formador forestal, les regles d’higiene i de seguretat en el bosc, el lèxic forestal espanyol i francès, i els aspectes sobre creativitat, innovació i comunicació en les activitats pedagògiques forestals.
  • Dos camps de treball transfronterers, a Montesquiu, del 24 al 28 d’abril, i a Pamiers, del 29 de maig a l’1 de juny . En els dos camps de treball hi van participar quatre adults en pràctiques del CFFE i quatre del CFPPA en formació forestal, acompanyats per 2 formadors de les escoles. Van comptar amb diferents sessions tècniques de treballs forestals. Alguns d’ells es van examinar i aprovar el Carnet Europeu de Motoserrista: la primera certificació europea per a tots els usuaris de motoserra.

Fins l’any 2019 …

Aquestes activitats transnacionals constitueixen només el principi del projecte PYREMPFOR, que dura fins l’any 2019.

Entre setembre i octubre de 2017, el consorci pirinenc posarà en execució un 3r seminari de cooperació a Espanya, a Santa Coloma de Farners, i 2 intercanvis transfronterers entre joves estudiants en formació forestal, a Santa Coloma de Farners i a Pamiers, França. A més, en els propers dos anys tindran lloc  diferents intercanvis pràctics entre formadors forestals francesos i espanyols.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

 

Projecte cofinanciat pels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

Last modified: 6 abril 2018