Els investigadors del CTFC Andrea Duane i Lluís Brotons aporten la seva visió d’experts en incendis en un reportatge interactiu que publica el diari Ara aquest mes de juliol. L’oblit dels boscos i l’estratègia centrada en l’extinció són els idees que es defensen per explicar Per què Catalunya crema.

perque Catalunya crema

Portada del reportatge interactiu que publica el diari Ara

El reportatge, signat per Isaac Salvatierra i Francina Bosch, ofereix una mirada integradora sobre com tenim els boscos i perquè tots els esforços dedicats a l’extinció no resolen la problemàtica dels incendis forestals a Catalunya. A partir de la visió d’investigadors, tècnics, bombers i polítics, es treu una idea clara de la vulnerabilitat de les masses forestals i de com la gestió sostenible esdevindria la clau per a prevenir grans focs.

“Tenim uns boscos desequilibrats i vulnerables a les pertorbacions”, diu Brotons, investigador del CTFC i del CREAF en el reportatge. Aquesta vulnerabilitat radica principalment en la pèrdua d’heterogeneïtat del paisatge. On abans hi havia un mosaic format per camps, pastures i boscos, ara hi ha un paisatge continu que afavoriria el pas d’un incendi.

La gestió forestal sostenible significaria una millora en la qualitat dels boscos, una reducció del combustible forestal que contenen i per tant, una molt bona eina en prevenció d’incendis. Tot i així, els recursos que des de l’Administració es dediquen a la prevenció en comparació amb els dedicats a extinció, són molt inferiors.

Per arribar a aquestes conclusions, s’han valgut dels resultats del treball que l’Andrea Duane està portant a terme com a  investigadora en el CTFC. En aquest, compara les partides destinades a l’extinció i prevenció dels pressupostos de la Generalitat entre els anys 2000 i 2015, concloent que fins a un 90% de la despesa en incendis dels últims 15 anys se centra en l’extinció.

Posant un enfoc en la societat, el reportatge dona veu de nou a Brotons per avisar que és un societat que “no sap per què vol els boscos”. Canviar l’enfoc en la lluita contra el foc i aprendre a conviure amb aquest fenomen com un procés natural d’autogestió i regeneració, es presenta com la solució viable a la creixent vulnerabilitat que tant els boscos com la societat estem desenvolupant.