La UVic-UCC és la institució de la Catalunya Central que més creix en investigació segons l’últim informe de l’Observatori de la Recerca

El document, que estudia l’evolució de la investigació a la demarcació, assenyala que la recerca ha augmentat “tant en qualitat com en quantitat” els últims cinc anys malgrat la crisi


“Cada dos dies, algun investigador de la Catalunya Central publica un article”, explica Xavier de las Heras, coordinador de l’Observatori

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) és la institució de la Catalunya Central que més creix en recerca i investigació. Els resultats del quart informe quinquennal de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central, elaborat per la Biblioteca del Campus Manresa de la UPC i que estudia l’evolució de la investigació a la demarcació, situa la UVic-UCC a la segona posició, només per sota del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. La universitat de les comarques centrals ha pujat dues posicions respecte l’informe de l’any passat: si en el període 2009-2013 va publicar 115 projectes d’investigació, en el quinquenni 2010-2014 ja havia superat els 150. Com en les altres tres edicions, el Centre Tecnològic Forestal es manté a la primera posició amb 268 articles publicats, 7 més que en l’informe anterior. La Fundació Althaia de Manresa, amb 139, i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa-UPC, amb 134, han publicat 9 i 11 articles més, respectivament, i són la tercera i la quarta institució del rànquing.

“Hi ha massa crítica per fer recerca des de la perifèria”
L’acte de presentació dels resultats de l’informe ha tingut lloc aquesta tarda a la sala Segimon Serrallonga del Campus UVic de la UVic-UCC. El vicerector de Recerca, Jordi Villà, ha valorat molt positivament el creixement de la investigació dels últims anys a la universitat. Villà ha assegurat que cal eliminar entrebancs per fer fluir la recerca: “en el cas de la UVic-UCC hem identificat deu àrees d’investigació que ens han permès redirigir els recursos i especialitzar-nos”. Al seu torn, el coordinador de l’Observatori, Xavier de las Heras, ha assegurat que “els resultats demostren que hi ha una massa crítica que fa recerca des de la perifèria de Barcelona”. En aquest sentit, ha explicat que “cada dos dies algun investigador de la Catalunya Central publica un article a nivell internacional”. En l’acte també hi ha intervingut el professor de la UVic-UCC, Pere Martí, que és el segon investigador de la institució en nombre de publicacions indexades, per valorar l’assignació que la universitat fa d’hores de recerca als docents. Això ha permès, segons ell, que la recerca deixi de ser un “hobby” pels professors i pugui ser, en alguns casos, una dedicació exclusiva.

La recerca augmenta, malgrat la crisi
A nivell global, i malgrat l’impacte de la crisi econòmica, l’informe assenyala que la recerca ha augmentat “tant en quantitat com en qualitat”. Els resultats de l’estudi, que ha analitzat la recerca que s’ha desenvolupat a l’Anoia, al Solsonès, al Bages i a Osona entre el 2010 i el 2014, constaten un augment del número de projectes d’investigació i de les cites. El document incorpora l’índex h, un indicador que combina el número de publicacions amb la quantitat de vegades que s’han esmentat en altres treballs o articles per tal de determinar no només el volum de la recerca, sinó també la seva qualitat. Respecte l’informe anterior, l’índex ha augmentat entre un i dos punts a totes les comarques analitzades. En paral·lel, la xifra total de publicacions ha augmentat a Osona, el Bages i el Solsonès, mentre que s’ha mantingut a l’Anoia. El Berguedà, en canvi, no s’ha analitzat en aquest informe perquè el centre que feia recerca ha deixat de fer-ho.

L’informe extreu els resultats a partir de l’estudi d’un màxim de tres institucions de cada capital de comarca que fan investigació. L’anàlisi de les publicacions científiques es divideix en cinc grans àrees temàtiques per veure en quins àmbits de coneixement es fa més recerca. Al Solsonès, a Osona i al Bages, s’investiga sobretot en l’àrea de ciències i biomedicina, mentre que els centres estudiats a l’Anoia treballen més el camp de la tecnologia. L’informe també elabora un rànquing dels cinc autors més prolífics de cada institució i les cinc investigacions més citades. Enguany, s’hi ha incorporat, a més, el número de patents que els centres analitzats han sol·licitat entre el 2010 i el 2014. La cap de la Biblioteca del Campus Manresa, Montse Méndez, ha assegurat que “és difícil identificar-les perquè les patents es sol·liciten no pel lloc sinó per l’objectiu”.

L’Observatori facilita la gestió de la investigació del coneixement
L’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central es va crear el 2012 impulsat per la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa de la UPC. Aquesta institució va néixer amb la voluntat de mesurar objectivament la recerca que es desenvolupa a la demarcació de la Catalunya Central. Des de la seva creació, l’Observatori presenta cada any un estudi bibliomètric de la recerca elaborada a les comarques del centre del país. Segons els seus promotors, l’objectiu estratègic del projecte és emprar l’indicador com una eina que faciliti l’anàlisi de l’evolució de la recerca de tal manera que esdevingui un suport per a les institucions en la gestió de la investigació del coneixement.

 Vic, 20 de juliol del 2015

Font: Universitat de Vic

L’informe complert es pot consultar al següent enllaç:

http://bcumobservatori.epsem.upc.edu/observatori/observatori-2010-2014/observatori-2009-2013