Maianthemum bifolium (c) Miika Silfverberg, (CC BY-SA)

El CTFC fa el seguiment del maiàntem (Maianthemum bifolium). Autor: Miika Silfverberg, (CC BY-SA)

Aquesta setmana es van reunir a Olot els membres de la xarxa FloraCat per parlar sobre estratègies de comunicació, valorització de la xarxa i sensibilització del públic. La trobada també va servir per posar en comú l’estat del seguiment de cadascuna de les espècies. El CTFC hi col·labora per l’estudi d’una espècie: Maiàntem (Maianthemum bifolium), de la mà de Pere Casals i Ana Rios.

El maiàntem es troba en CR (en Perill Crític, segons el llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya (L.Sáez, 2011)). La tasca del CTFC es basa en estudiar si el tancament del bosc limita la producció de tiges floríferes de l’espècie.

Què és la xarxa FloraCat?

És la Xarxa transfronterera de seguiment de la flora patrimonial, que treballa conjuntament en 10 espècies patrimonials, de les quals s’espera poder obtenir resultats concloents sobre les seves problemàtiques de conservació. Per cada espècie, s’estan elaborant els protocols de seguiment, que permetran aquest estudi a llarg termini.

FloraCat agrupa des de l’any 2012 diferents botànics del Pirineu oriental, sota la coordinació de la Fédération des Réserves Naturelles Catalanes.

El Pirineu oriental es troba entre les fronteres polítiques de tres països, i constitueix un domini biogeogràfic en sí mateix. Aquest espai del Pirineu està considerat una zona rellevant pel que fa a la riquesa d’espècies de flora (es creu que hi creixen fins a més de 60 tàxons endèmics, o grups de classificació científica), la qual cosa fa que sigui d’especial interès la conservació i l’estudi de la biodiversitat vegetal.

Reunió xarxa floraCat

Els experts es van reunir aquesta setmana a Olot per evaluar el seguiment de les espècies. A l’esquerra, Ana Rios i Pere Casals, investigadors del CTFC