abella

Les abelles són un dels principals pol·linitzadors

Ha estat convidat com a representant del CTFC i del CREAF a la sessió plenària on s’ha presentat l’informe sobre el perill que suposa per la producció mundial d’aliments el declivi de les abelles i altres pol·linitzadors

CTFC i CREAF són membres observadors d’aquesta plataforma internacional.

Divendres passat es va aprovar a Kuala Lumpur la primera avaluació global sobre pol·linitzadors, que ha dut a terme la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES per les seves sigles en anglès).

Aquesta avaluació alerta que un nombre creixent de les espècies de pol·linitzadors d’arreu del món va camí de l’extinció. Aquest fet es deu a diverses pressions, moltes d’elles causades pels humans. No obstant, els experts que hi han col·laborat han proposat diverses maneres de protegir les poblacions de pol·linitzadors. Jordi Bosch, expert del CREAF en aquest tema, ha col·laborat en varis capítols de la primera avaluació temàtica que publica la plataforma mundial d’experts sobre biodiversitat i serveis ecosistèmics.

L’investigador Lluís Brotons ha estat convidat a la sessió plenària on s’ha aprovat el document. Hi ha assistit com a representant dels dos únics centres de recerca catalans que són membres observadors de la IPBES, el CTFC i el CREAF. Segons Brotons “aquesta avaluació temàtica és clau perquè és la primera. A nivell mundial esperem que millori el coneixement dels pol·linitzadors, però a nivell local esperem que ens ajudi a alinear els nostres indicadors i les metodologies de treball amb les internacionals”.

Catalunya compta amb experts reconeguts en temàtiques de biodiversitat i serveis ecosistèmics que treballen tant a nivell mundial com a nivell local aportant dades sobre ecosistemes mediterranis; de fet, es considera una de les regions mediterrànies més actives dins de la IPBES.

La IPBES es va crear fa quatre anys amb 124 nacions d’arreu del món com a membres fundadors. El seu objectiu és formar una intersecció sòlida entre el coneixement científic internacional i la presa de decisions polítiques a nivell mundial.

Més informació: 

http://blog.creaf.cat/es/noticias/el-declive-de-las-abejas-y-otros-polinizadores-ponen-en-peligro-la-produccion-mundial-de-alimentos-2/