Durant la darrera setmana de setembre, un grup d’experts en protecció forestal de l’administració turca van visitar Espanya, amb l’objectiu d’intercanviar coneixements sobre la greu situació del sector del pinyó en ambdós països causada pel Leptoglossus occidentalis.

Aquesta xinxa americana, introduïda accidentalment a Europa a finals del segle passat, ha expandit el seu rang ràpidament a gairebé tot el continent, arribant ja Rússia, el Magrib i l’Àsia Menor. L’insecte, que s’alimenta de les llavors de coníferes, ha causat en els últims cinc anys estralls en la producció de pinya del pi pinyer, la llavor del qual, el pinyó mediterrani, és el fruit sec més car del mercat mundial. Després de l’arribada de l’insecte, els valors de collita han caigut en picat en tots els països productors des de Portugal fins al Líban, passant per Espanya, Itàlia o Turquia. A les àrees rurals on l’aprofitament del pinyó mediterrani representava el principal ingrés per als propietaris forestals i les empreses productores de pinya i pinyó, la situació és crítica.

Els tècnics en una de les visites

Per tal de conèixer la situació al nostre país i explorar vies de col·laboració entre experts, la delegació turca va visitar centres d’investigació, com el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona; l’IRTA de Caldes de Montbui, un bosc privat productor de pinya i pinyó (FINCA-FITOR), l’Institut Universitari de Gestió Forestal Sostenible, de la Universitat de Valladolid i l’INIA, a Palència.

A més, es van celebrar reunions i visites al terreny amb experts de les administracions forestals a Catalunya, Madrid i Castella i Lleó. Així mateix es van mantenir reunions amb els responsables de defensa del bosc i amb gestors forestals de la Junta de Castella i Lleó i al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de l’administració central.

Es va constatar la gravetat de l’amenaça per al sector en tots dos països, i es va coincidir en la necessitat d’estrènyer la col·laboració en el desenvolupament de solucions per al sector. L’objectiu és aconseguir el control integrat de Leptoglossus occidentalis, com a causant de l’assecament de la pinya, en el marc d’una gestió forestal sostenible.

La visita de la delegació de Turquia ha permès l’establiment de contactes entre els experts d’ambdós països i facilitarà l’intercanvi d’informació i possibles col·laboracions futures.