BLOGNEWS

S’espera una temporada de bolets amb una producció similar a la de l’any passat

18 setembre 2017

La calor intensa i la sequera dels mesos de juny, juliol i agost han fet que la temporada de bolets comenci gairebé 20 dies més tard del què és habitual al Pirineu

La temporada de bolets 2017 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns indrets del Pirineu, tot i que encara és difícil trobar-ne. A la resta de Catalunya, a excepcions d’alguns punts molt concrets, la temporada encara no ha començat. Caldrà esperar l’arribada de les pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a fructificar.

Tenint en compte els pronòstics climàtics estacionals, que preveuen una tardor una mica més càlida i amb una pluviometria normal o una mica inferior a la mitjana, s’espera que la campanya de bolets 2017 sigui similar o lleugerament millor a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 60 kg/ha de bolets (de totes les espècies) a l’any (73.000 t de bolets a tot Catalunya) i similar a la campanya de l’any passat.

La producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d’espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions. De fet, segons l’espècie forestal, pot variar molt la producció. El pi roig, per exemple, és l’espècie amb una major producció, amb mitjanes de 100 kg/ha, mentre que els boscos de pinassa poden arribar a 70 kg/ha i els de pi blanc a 45 kg/ha. Alguns anys, però, la producció es pot arribar a multiplicar per tres.

Des del CTFC, Juan Martínez de Aragón recorda que aquestes dades “són estimacions de les produccions, resultat de models matemàtics de producció de bolets obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics realitzats en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans, i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les durant tot aquest període”. Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre).

Aquestes són les produccions anuals de bolets recollides a Catalunya des de l’any 1997:

producció bolets

Last modified: 6 març 2018