BLOGNEWS

El CTFC acull la cinquena edició de l’Escola de Recerca en Ecologia i Gestió Forestal de la JRU CTFC-Agrotecnio

18 octubre 2024

L’esdeveniment va reunir joves investigadors per fomentar la col·laboració i abordar els reptes de la gestió forestal i la sostenibilitat.

Els dies 17 i 18 d’octubre de 2024, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)  va ser el punt de trobada de 40 recercaires en ecologia i gestió forestal amb la celebració de la cinquena edició de l’Escola de Recerca en Ecologia i Gestió Forestal. Aquesta iniciativa, organitzada pels estudiants de doctorat de la Unitat Conjunta de Recerca del CTFC i Agrotecnio (JRU, per les seves sigles en anglès) va tenir com a objectiu millorar les habilitats de presentació de l’alumnat cursant estudis de doctorands, facilitant la discussió dels seus resultats en un entorn acadèmic. Enguany, per primera vegada, també han participat en la jornada personal investigador postdoctoral.

Roser Maneja, directora adjunta de recerca del CTFC va fer la xerrada de benvinguda a la trobada, i cedint el pas a sessions de presentacions científiques, tallers sobre sinergies entre grups de recerca i dinàmiques de grup. Durant les jornades, els investigadors van tenir l’oportunitat de presentar els seus treballs en àmbits com la gestió forestal, la salut dels boscos, la dinàmica dels ecosistemes i la funció del sòl, entre d’altres.

Un dels moments destacats de l’escola va ser el debat sobre el paper de la intel·ligència artificial en la recerca científica, on es va discutir tant el seu potencial per accelerar l’anàlisi de dades com els reptes ètics que aquesta tecnologia planteja.

A banda de les activitats acadèmiques, l’esdeveniment també va incloure moments de convivència, amb dinars i sopars compartits que van facilitar l’intercanvi informal d’idees i el desenvolupament de noves col·laboracions. Pels assistents, la principal conclusió de l’Escola de Recerca és la importància d’abordar els reptes mediambientals amb un enfocament interdisciplinari.

La JRU entre el CTFC i Agrotecnio està constituïda des de l’any 2019, amb l’objectiu de dur a terme projectes comuns sobre la gestió dels boscos mediterranis i les amenaces mediambientals que els afecten. CTFC i Agrotecnio són dos centres CERCA de la Generalitat de Catalunya.

Last modified: 18 octubre 2024