BLOGNEWS

A debat la restauració forestal a Espanya

11 desembre 2024

El projecte REFORADAPT organitza quatre tallers participatius sobre la restauració forestal a Espanya

 

Els participants han debatut mesures per impulsar la restauració forestal i l’adaptació al canvi climàtic a Espanya

 

REFORADAPT està finançat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico

 

Entre octubre i novembre, el projecte REFORADAPT ha organitzat una sèrie de tallers participatius que han reunit més de 60 experts en restauració forestal de tot Espanya. Liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el projecte té com a objectiu identificar els factors clau per a l’èxit de la restauració forestal i la seva adaptació al canvi climàtic.

“Els tallers han estat fonamentals no només per recollir el coneixement d’experts, sinó també per fomentar l’intercanvi d’idees i enfortir la col·laboració entre els actors del sector. L’enfocament participatiu ha permès recollir perspectives diverses i avançar en consensos essencials per afrontar els reptes de la restauració forestal en un context de canvi climàtic,” explica Maitane Erdozain, investigadora del grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del CTFC i coordinadora del projecte REFORADAPT.

El primer taller, en línia, va permetre als experts compartir les seves experiències mitjançant un qüestionari estructurat. Aquest exercici va identificar els principals reptes i punts de desacord, que van servir de base per als tallers presencials posteriors celebrats a Tremp (Lleida), Madrid i Còrdova.

Durant els tallers presencials, els participants es van involucrar en debats dinàmics en grups reduïts, aprofundint en temes clau com la definició de l’“èxit” en la restauració forestal i la proposta de solucions als principals desafiaments identificats. “Els debats grupals han estat essencials per  a integrar diferents perspectives, fomentar la reflexió conjunta i avançar cap a consensos orientats a solucions pràctiques”, subratlla Sergio de Miguel, professor de la Universitat de Lleida i responsable del grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del CTFC, implicat des de l’inici en el disseny i l’organització del projecte.

Complement pràctic: visites de camp

Cada taller presencial va incloure visites de camp que van permetre als participants conèixer iniciatives de restauració en diferents contextos. A Tremp, els experts van visitar els vivers de Forestal Catalana i la Reserva Nacional de Caça de Boumort, on van conèixer els treballs de diversificació de masses forestals homogènies liderats per la Generalitat de Catalunya. A Madrid, en col·laboració amb l’Institut de Ciències Forestals (ICIFOR-INIA-CSIC), es va organitzar una visita a la zona de Riaza (Segòvia) per observar l’evolució i la gestió de repoblacions realitzades en zones degradades dècades enrere. Finalment, a Còrdova, el grup va visitar l’Observatori de Canvi Global del Bosc Mediterrani a Sierra Morena, on van conèixer els treballs de restauració i monitoreig coordinats pel grup de recerca en Avaluació i Restauració d’Ecosistemes Agrícoles i Forestals de la Universitat de Còrdova. Aquestes sortides van oferir un context pràctic per enriquir les discussions i abordar la complexitat de la restauració forestal.

L’equip de REFORADAPT utilitzarà la informació recollida durant els tallers per extreure recomanacions i lliçons. Aquestes conclusions, juntament amb una base de dades de projectes de restauració a Espanya, es presentaran l’any vinent en la jornada de cloenda del projecte.

REFORADAPT compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatòria de subvencions en règim de concurrència competitiva per a la realització de projectes que contribueixin a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático 2021-2030.

Last modified: 11 desembre 2024