BLOGNEWS

Andreu Meijer Mora defensa la seva tesi doctoral centrada en la millora de la gestió i conservació de castanyedes

6 agost 2024

Andreu Meijer Mora, especialista recercador del grup de Sanitat forestal del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha defensat la seva tesi titulada “Rodals productius de castanyer a Catalunya. Millora de la gestió sanitària de Fistulina hepàtica i Cryphonectria parasitica” a la Universitat de Lleida el 19 de juliol. La tesi ha estat codirigida per Carlos Colinas, professor de la UdL i responsable del grup de Sanitat forestal del CTFC i E. Jordán Muñoz Adalia, professor de la Universitat de Valladolid.

En la seva dissertació, Meijer exposa com el castanyer (Castanea sativa Mill.) s’enfronta  a diverses amenaces en el nord-est d’Espanya, incloent-hi el Xancre del Castanyer i el Roig del Castanyer, malalties que afecten tant la salut dels arbres com el valor econòmic de la fusta. Així, la tesi doctoral aborda tres objectius clau: avaluar la tolerància al Xancre en genotips locals, estudiar com diferents intensitats de clara afecten la incidència de Roig, i utilitzar resistografia (l’estudi de la resistència que ofereix la fusta a la perforació mitjançant una broca extremadament fina) per a analitzar la  fusta infectada per F. hepatica.

Els resultats suggereixen que uns certs genotips de castanyer mostren una tolerància significativa al Xancre, que el moment de les intervencions de gestió forestal és crucial per a controlar el Roig, i que la resistografia pot identificar infeccions primerenques de Roig. Aquestes troballes proporcionen eines valuoses per a millorar la gestió i conservació dels castanyers, promovent pràctiques més sostenibles i econòmicament viables.

Last modified: 2 agost 2024