BLOGNEWS

Biomassa forestal, una alternativa sostenible al petroli

11 novembre 2024

Acaba el projecte LIFE BIOREFFORMED, demostrant el potencial de les biorefineries per crear productes d’alt valor a partir de la biomassa forestal.

El projecte mostra que la gestió forestal sostenible pot contribuir a la restauració dels serveis dels ecosistemes alhora que ofereix oportunitats econòmiques a les comunitats rurals.

 

LIFE BIOREFFORMED, un projecte de quatre anys liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), treballava amb l’objectiu promoure la gestió forestal sostenible a la regió mediterrània. L’equip implicat en aquest projecte innovador va treballar per demostrar com la biomassa forestal es pot transformar en productes químics i biocombustibles renovables d’alt valor mitjançant l’ús de processos termoquímics i de biorefineria. Amb 1.576.774 € de pressupost, el projecte va reunir diverses institucions: el CTFC, el Centre de la Propietat Forestal, el CREAF, ENERG-bas i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’objectiu general de LIFE BIOREFFORMED no era només explorar el potencial industrial de la biomassa forestal mediterrània, sinó també crear oportunitats econòmiques sostenibles a les zones rurals, alhora que contribuïa a la preservació de la biodiversitat i l’adaptació dels ecosistemes al canvi climàtic. D’aquesta manera, millorant la gestió forestal, el projecte també pretenia reduir la vulnerabilitat d’aquests paisatges a les pressions ambientals alhora que fomentava les economies locals.

La necessitat d’adaptar-se

El projecte es va centrar en l’ús de la biomassa procedent d’intervencions silvícoles, especialment aquelles destinades a l’adaptació dels boscos al canvi climàtic. Es van dirigir específicament a tres tipus de boscos: pinedes joves post-incendi, pinedes madures afectades per pertorbacions i boscos d’alzines sureres envellits i vulnerables. En cada cas, es van aplicar tractaments silvícoles per millorar la resiliència dels boscos i restaurar els serveis ecosistèmics.

L’equip tenia una clara motivació per utilitzar aquest tipus de biomasses: demostrar als propietaris forestals que el subproducte de la gestió forestal podria aportar beneficis econòmics. Gràcies al projecte, l’equip investigador va reutilitzar aquest material de baix valor transformant-lo en biocombustibles i productes químics renovables. “Aquest enfocament no només contribueix a la salut dels boscos, sinó que també proporciona un ús sostenible dels recursos forestals, contribuint a la bioeconomia i augmentant la viabilitat econòmica dels esforços d’adaptació al clima necessaris”, explica Neus Puy, coordinadora del projecte LIFE BIOREFFORMED i responsable del programa de Bioeconomia, salut i governança al CTFC.

 

 

Una de les principals conclusions del projecte és que no hi ha diferències significatives en la quantitat de compostos d’alt valor obtinguts de diferents tipus de biomassa forestal, ja siguin espècies de fusta dura, toves o arbustives. Això indica que una àmplia gamma de productes forestals, inclosa la biomassa infrautilitzada procedent d’intervencions silvícoles, es poden processar eficaçment a les biorefineries. Aquesta flexibilitat podria ajudar a crear noves oportunitats econòmiques per a les zones rurals alhora que aborda el repte de gestionar l’excés de biomassa forestal, que sovint és difícil d’utilitzar d’una altra manera.

L’equip de recerca va descobrir que la temperatura òptima per a la conversió termoquímica de biomassa amb piròlisi per produir bio-olis i biocarbàbil d’alta qualitat a partir de biomassa forestal és de 450ºC. A aquesta temperatura, es van extreure i produir compostos valuosos com antioxidants, sucres, àcids i resines fenòliques a partir del bio-oli. Entre aquests, els sucres van ser identificats com el producte de més valor per la seva quantitat i preu de mercat.

El projecte també va demostrar que el biochar, generat a temperatures més baixes (300ºC), es podria utilitzar com a font bioestimulant o directament com a potenciador del sòl, ajudant a retenir l’aigua i millorar l’estructura del sòl sense inhibir l’activitat microbiana.

Entre les espècies estudiades, el pi, especialment el pi blanc, va mostrar el millor potencial per produir compostos antioxidants, mentre que el castanyer i l’alzina surera van tenir un bon rendiment en la producció d’extractes húmics per estimular l’activitat microbiana del sòl i promoure el creixement de les plantes. També es va trobar que algunes espècies arbustives, com el bruc, produeixen àcids valuosos com l’àcid acètic, demostrant encara més la versatilitat dels diferents tipus de biomassa.

Un futur sostenible

Els resultats del projecte LIFE BIOREFFORMED mostren com la biomassa forestal pot ser un contribuent clau a la transició cap a una economia basada en la biodiversitat. En transformar els subproductes en productes químics renovables i biocombustibles, el projecte ha demostrat com la gestió forestal sostenible pot aportar beneficis tant ambientals com econòmics.

“L’èxit del projecte mostra la importància de la biomassa forestal com a recurs per contribuir a la resiliència als paisatges mediterranis alhora que redueix la dependència dels combustibles fòssils. A més, la creació de llocs de treball verds a les zones rurals mitjançant el desenvolupament de biorefineries locals pot aportar beneficis socioeconòmics a llarg termini, ajudant a combatre la despoblació rural i contribuir a la gestió sostenible dels ecosistemes forestals”, subratlla Neus Puy.

 

 

Last modified: 11 novembre 2024