Des del CTFC i de tot l’equip que treballa en el projecte FIRE-RES volem expressar el condol a les famílies i amics de les víctimes de l’incendi de Torrefeta i Florejacs a la Segarra.
En el text que segueix, es destaquen alguns dels reptes que tenim com a societat i ens els que s’està treballant des del projecte europeu FIRE-RES.
El passat 1 de juliol es va declarar un incendi a la comarca de la Segarra on han mort dues persones, dos bombers han patit ferides lleus, ha afectat una superfície d’unes 5.500 ha i s’ha cremat una masia, 2 coberts, 3 granges i una edificació. Aquest incendi ha tingut un comportament extrem amb velocitats de propagació de fins a 28 km/h (de les més altes mai registrades a Europa) i ha generat un pirocúmul de 14 km d’altitud i un impacte en el territori de 40 km de llargada des de l’inici.
Aquest incendi ha tingut lloc en un paisatge amb poca superfície boscosa, però on els camps de cereal estaven per segar o amb la palla per recollir. La zona afectada es tracta doncs d’un paisatge homogeni i continu molt vulnerable en aquest període de la sega a causa de la gran acumulació de palla i d’herba que les pluges de primavera havien fet créixer i ara ja es trobaven seques.
L’incendi s’ha propagat amb comportaments extrems degut a la piroconvecció que ha generat la gran quantitat d’energia alliberada en poc temps a causa de la quantitat de combustible fi disponible, l’atmosfera inestable i la interacció amb els dos fronts de les tempestes que l’han afectat. Aquest mateix fenomen s’ha pogut observar i estudiar a Xile, Portugal, les Landes o a Califòrnia.
Fruit de la piroconvecció que es va desenvolupar i la interacció amb les tempestes, la columna de fum que es va formar era prou densa com per haver de confinar la població en les 26.000 ha al voltant de l’incendi. A més dels canals de comunicació habituals, es va utilitzar el sistema ES-ALERT per avisar a la població de la situació i de com actuar (confinament). Aquestes pautes d’actuació i recomanacions son clau per crear la consciència de risc necessària perquè la població pugui col·laborar amb la gestió de la pròpia emergència.
El projecte FIRE-RES és un gran projecte europeu liderat pel CTFC i amb la participació dels Bombers de la Generalitat i altres entitats de Catalunya, que es centra en l’estudi dels grans incendis forestals extrems en que es donen fenòmens com els que han tingut lloc a l’incendi de la Torrefeta i Florejacs, fenòmens de piroconvecció que inclouen l’acoblament del foc amb l’atmosfera generant un pirocúmul. El projecte té com a objectius principals el desenvolupament i la implementació d’innovacions i solucions aplicades en grans zones d’estudi arreu d’Europa i de Xile. Aquest escenari d’incendis extrems, incerts en el seu desenvolupament i difícils de preveure, està sent cada cop més freqüent a causa del canvi climàtic que s’està manifestant de manera inequívoca als darreres anys.
Aquest incendi posa de manifest alguns dels REPTES que ja es van definir a l’inici del projecte i en els que s’està treballant:
- Un paisatge en mosaic redueix el risc de comportaments extrems, però no l’elimina si acumula suficient biomassa per alliberar l’energia crítica per als fenòmens de piroconvecció en condicions ambientals adverses. Aquesta acumulació i continuïtat de la biomassa es podria reduir augmentant la diversificació de tipus de boscos i conreus.
- El paisatge és dinàmic i cal fer un monitoratge constant per identificar les situacions de risc. En el cas dels incendis extrems, això implica monitorar la càrrega de biomassa disponible que es transformarà en energia per alimentar els processos de piroconvecció.
- El monitoratge de les variables meteorològiques en superfície no és suficient per anticipar situacions de risc. Cal identificar les variables atmosfèriques clau que descriuen els processos de convecció a les capes altes de l’atmosfera per poder avaluar el risc de tenir situacions extremes i fer-ne un seguiment.
- Fomentar la cultura del risc en la població perquè formi part de la gestió del territori i de l’emergència en aquests nous escenaris d’incendis extrems, amb la divulgació i interacció del coneixement i aprenentatges, fomentant així la cultura de l’autoprotecció i la corresponsabilitat en les decisions.
Figura: Concepte de paisatge resilient promogut per FIRE-RES.
Algunes de les Accions Innovadores que s’estan desenvolupant i implementat en el marc del projecte FIRE-RES vinculades a incendis com el de la Segarra son:
- Adaptació dels polígons de foc per valorar l’impacte dels incendis extrems i definir les prioritats dels objectius estratègics durant l’emergència. La metodologia de polígons de foc s’ha adaptat als escenaris complexos i incerts dels incendis extrems, permetent la identificació d’un escenari estratègic per la presa de decisions durant l’emergència. Més informació a la web del projecte.
- Anàlisi de dades atmosfèriques utilitzant nous coneixements i experiència en incendis de comportament extrem. L’anàlisi dels incendis extrems necessita de nous paràmetres atmosfèrics per entendre els processos de piroconvecció i la interacció incendi-atmosfera. Més informació a la web del projecte.
- Estratègies de disseny de paisatges, utilitzant mètodes de planificació tàctica. Combina models de simulació d’incendis amb simuladors de creixement forestal, i tècniques d’optimització, per desenvolupar plans i polítiques a nivell de paisatge que puguin minimitzar les pèrdues esperades per grans incendis complint criteris de sostenibilitat socioeconòmica. Més informació a la web del projecte.
- Incentius financers per a mesures paisatgístiques per millorar la resistència al foc i implementació de la bioeconomia. Sistema de crèdits i/o subvencions per transferir fons recaptats dels beneficiaris de la resiliència d’un paisatge (per exemple, el turisme) per cobrir els costos addicionals derivats de la implementació de mesures de prevenció, preparació i adaptació. Incentivar cadenes de valor i activitat econòmica que faci viable la gestió del territori. Més informació a la web del projecte.
- Millorar la governança a través d’una coherència entre polítiques. Nou mecanisme públic-privat per a la discussió participativa a nivell regional per identificar les sinergies i les possibles contradiccions entre polítiques sectorials per tal d’avançar cap a una governança coherent de la gestió integrada del risc d’incendi i dels reptes emergents en un context d’incendis extrems. Més informació a la web del projecte.
- Simulació de grans incendis forestals en temps real i la propagació del fum basada en enfocaments acoblats foc-atmosfera utilitzant dades meteorològiques de gran altitud. Model de propagació acoblat de foc-atmosfera per considerar l’efecte de la piroconvecció en el comportament, progressió i estimacions d’impacte del foc. Inclou corrents d’entrada derivades de les columnes de fum així com models meteorològics d’alta resolució millorats. Més informació a la web del projecte.
- Plataforma de planificació i eina de conceptualització intelligents contra incendis. Plataforma en línia específica sobre indicacions relacionades amb incendis forestals per a planificadors d’ús del sòl. Pretén convertir-se en el punt de referència per a arquitectes paisatgistes, tècnics urbans i de planificació espacial. Més informació a la web del projecte.
- Quantificació dels impactes de l’exposició als contaminants atmosfèrics dels incendis forestals. Nou sistema per al control de la qualitat de l’aire en zones afectades per incendis forestals, utilitzant tecnologies de sensors i dosímetres passius (per a Components Orgànics Volàtils i NO2). Més informació a la web del projecte.
- Adaptació d’eines per a la collaboració internacional compartint informació operativa entre parts interessades especialitzades. Implementació d’un mòdul de portal web amb informació operativa per a la gestió d’emergències i el procés de presa de decisions amb l’objectiu de facilitar el seguiment i la gestió dels incendis forestals extrems. Com exemple d’implementació d’aquesta acció innovadora, des de la Conselleria d’Interior s’informa a temps real a través d’una pàgina web que conté un visor i missatges acordats entre Bombers, Protecció Civil, Agents Rurals i Mossos sobre prevenció i com actuar en cas d’incendi. Aquesta mateixa pàgina web té una secció sobre incendis i nous escenaris on hi ha una secció dedicada a incendis extrems amb una descripció dels escenaris i dades a més d’una referència a FIRE-RES. Més informació a la web del projecte.
El projecte està arribant a la seva fase final i durant la tardor de 2025 es presentaran els resultats a màxim nivell tècnic i polític a la Comissió Europea, a Brussel·les. També està previst evolucionar el projecte cap a un format de programa en continu amb l’horitzó d’implementació 2030, que pretén consolidar els resultats assolits en aquesta primera fase i replicar-los a nivell internacional.
En acabar l’estiu està previst publicar les principals conclusions i recomanacions assolides per la Comunitat d’Innovació sobre Incendis Forestals a Catalunya (CIIFCat), en el marc d’aquest projecte.
Més informació: https://fire-res.eu/
Last modified: 4 juliol 2025