La tesi aprofundeix en els reptes de la gestió integrada del risc d’incendis en un context de canvi global en els àmbits de la gestió del paisatge, la coherència de les polítiques, l’adaptació als focs extrems i la justícia social.
Eduard Plana, cap del grup de Política Forestal i Governança del Risc, ha defensat la seva tesi doctoral titulada “Refocussing wildfire risk management in a growing disaster risk context“, al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). La recerca, desenvolupada en el marc del programa de doctorat de la Universitat de Lleida, i dirigida per José Antonio Bonet Lledós, analitza com afrontar els nous reptes i oportunitats per implementar estratègies integrades de gestió del risc d’incendis forestals davant l’increment d’esdeveniments extrems associats al canvi global.
Plana parteix de la constatació que el risc d’incendis forestals està creixent arreu del món, tant per l’agreujament de les condicions climàtiques —amb sequeres prolongades, onades de calor i tempestes— com per els canvis en la gestió dels paisatge, especialment a la regió mediterrània. Aquest escenari, sumat a la creixent demanda de serveis ecosistèmics i ús dels espais forestals, genera un escenari de risc que converteix els incendis en un desafiament cada cop més complex, amb conseqüències greus sobre la salut humana, el medi ambient i l’economia.
La tesi aborda el risc d’incendi com un fenomen multifactorial i proposa un enfocament integrat que en consideri les dimensions ecològiques, socioeconòmiques i de governança. A través de l’anàlisi de quatre eixos principals: la viabilitat dels tractaments de combustible a escala de paisatge, la coherència de les polítiques, l’impacte dels incendis extrems sobre el sistema de gestió del risc, i la dimensió de la justícia social; l’estudi identifica barreres i oportunitats per a la transició cap a paisatges i societats més resilients.
Entre les conclusions, Plana destaca com els marcs de co-beneficis entre les pràctiques de gestió del combustible i àmbits com la bioeconomia o la conservació de la biodiversitat poden facilitar el seu desplegament . “No obstant això, per assolir un impacte real a escala de paisatge cal un marc polític coherent, finançament estable i eines legals adequades”, diu Plana. A més, la tesi subratlla la necessitat d’incorporar els principis de justícia social en la governança del risc per tal de garantir estratègies més inclusives i efectives.
Amb aquesta recerca, Eduard Plana contribueix a orientar la gestió i governança del risc d’incendis cap a un model adaptatiu, interdisciplinari i socialment just, fonamentat en l’evidència científica i alineat amb les prioritats europees de reducció del risc de desastres i avançar cap a una societat i territoris més ben preparats als impactes dels riscos climàtics.
Last modified: 12 juliol 2025