Una vintena de cellers, agrupacions de viticultors i espais naturals inicien els tràmits per adherir-se a la marca FIRE WINE que els distingeix com a actors clau en la prevenció del foc i que ha d’empènyer un canvi de paradigma en la gestió del territori per avançar cap a uns paisatges mosaic resilients davant el risc
El Celler Abadal serà el primer d’Europa a incorporar el segell distintiu FIRE WINE RESILIENT LANDSCAPE© als seus vins. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i Abadal han signat aquest dimarts el primer contracte de col·laboració en el marc de la iniciativa FIRE WINE del projecte FIRE RES, que certifica el valor afegit que aporten els productors compromesos amb la gestió del territori per a la prevenció d’incendis forestals. Amb la incorporació del segell, els consumidors podran identificar els productes que provenen de cultius que fan una aportació determinant a la configuració d’uns paisatges mosaic més resilients i preparats per fer front al risc dels grans incendis forestals en un context d’emergència climàtica i escalfament global.
En l’acte de signatura, a les vinyes del Celler Abadal, hi han participat Antoni Trasobares, director del CTFC, Ramon Roqueta i Miquel Palau, propietari i enòleg d’Abadal respectivament, acompanyats per les coordinadores de la iniciativa FIRE WINE, Elena Górriz i Soazig Darnay. Tots ells han coincidit a destacar la importància de la iniciativa, liderada des de Catalunya i d’abast europeu, en el camí per obrir un nou paradigma al voltant de la cultura del risc i gestió territorial que doni resposta a la nova realitat climàtica que ha desembocat en una tipologia d’incendis més agressius que fa imperatiu anticipar-se i canviar d’estratègies.
Així, el director del CTFC, Antoni Trasobares, ha destacat que “en l’escenari del canvi climàtic, hem de fer les coses diferents” a escala europea i global. “És un canvi de paradigma. Cal una nova configuració del paisatge i una manera de gestionar-lo que ens permeti estar més adaptats i tenir més seguretat davant les noves condicions climàtiques”, ha afegit. I això “s’ha de fer amb la gent i les empreses del territori”, amb l’administració i en l’àmbit de la col·laboració dels sectors públic i privat. Igualment, el propietari del Celler Abadal, Ramon Roqueta, ha constatat que “el sector del vi necessita reconeixement com a protector del paisatge i l’entorn”, i la iniciativa FIRE WINE i el segell distintiu FIRE WINE RESILIENT LANDSCAPE© n’és un exponent. “Hem après que la sostenibilitat no pot ser individual, sinó que ha de tenir un component col·lectiu i de consciència social” i “aquest projecte ens hi apropa”, ha reblat.
L’enòleg d’Abadal Miquel Palau ha assegurat que per Abadal, haver-se convertit en el primer celler en obtenir el segell distintiu FIRE WINE RESILIENT LANDSCAPE© “és un orgull que ha d’ajudar a crear consciència i sensibilitzar els consumidors i el públic en general del valor de la vinya i l’agricultura en la salvaguarda del paisatge”.
Per la coordinadora de la iniciativa FIRE WINE, Soazig Darnay, és imperatiu trobar maneres de “treballar col·lectivament i de forma col·laborativa en la millora del paisatge” per fer-lo més resilient i preparat davant el risc d’incendis forestals. Ha destacat que “hi ha interès a treballar a escala més gran per treure de l’aïllament els agricultors” davant els reptes que planteja l’emergència climàtica. La iniciativa FIRE WINE es proposa contribuir a generar les condicions que generin un nou marc de relacions entre productors i administració.
Degoteig de cellers interessats
El contracte que han signat el CTFC i el Celler Abadal és el primer a nivell europeu des que l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) ha autoritzat, aquest juliol, les certificacions FIRE WINE RESILIENT LANDSCAPE© i FIRE PRODUCT RESILIENT LANDSCAPE© per reconèixer els pagesos, cellers i processadors implicats en la gestió de les vinyes i els cultius per a la configuració d’uns territoris que contribueixen a la prevenció d’incendis forestals actuant com a “tallafocs productius”.
La iniciativa, presentada a finals d’agost d’aquest 2025, ja ha recollit fins ara una vintena de sol·licituds entre cellers, espais naturals i agrupacions de viticultors de diversos indrets de la Península Ibèrica per adherir-se a la certificació europea FIRE WINE RESILIENT LANDSCAPE©. De fet, la xarxa FIRE WINE ja s’ha estès a altres indrets de l’Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia.
Last modified: 23 setembre 2025