BLOGNEWS

Es presenta a Londres l’Aliança per a la Bioeconomia Circular (CBA), presidida pel rei Carles III

22 novembre 2024

Un centenar de científics i líders empresarials i de comunitats indígenes d’arreu del món s’han reunit per accelerar el pas cap a una economia basada en la natura

 

El director del CTFC, Antoni Trasobares ha participat a l’esdeveniment, organitzat pel rei Carles III

 

L’organització benèfica establerta el 2020 demana una transició urgent cap a una economia que prioritzi la natura

 

Aquest dijous, s’ha celebrat a Londres la presentació al Regne Unit de l’Aliança per a la Bioeconomia Circular (Circular Bioeconomy Alliance -CBA). Els participants han discutit la necessitat de crear un ecosistema que connecti empreses internacionals, entitats/governs locals i indústria financera per redissenyar de manera holística les cadenes de subministrament al voltant de paisatges regeneratius i resilients.

L’esdeveniment s’ha centrat a explorar nous enfocaments per repensar el finançament de la natura, que és clau per catalitzar aquesta transformació econòmica.  S’ha centrat en com les comunitats i indústries com la moda, l’alimentació i la farmacèutica poden adoptar nous enfocaments basats en la natura.

Antoni Trasobares, director del CTFC, hi ha participat com a coordinador  del projecte FIRE-RES i de la Xarxa per promoure paisatges resilients als incendis forestals. Ha declarat que “ens trobem en un moment clau, en què cal replantejar a fons els nostres paisatges agroforestals per adaptar-los al canvi global. La bioeconomia circular en base a partenariats públic-privats, que integri a les comunitats locals i plantejaments científics innovadors, ofereix molt potencial per assolir-ho”.

“La natura és la infraestructura clau que regula el nostre planeta, incloent el seu clima, els aliments que mengem, l’aigua que bevem i l’oxigen que respirem”, diu Marc Palahí, director general de la CBA. “La natura també és el teixit bàsic que sustenta totes les nostres activitats econòmiques, encara que el nostre sistema econòmic no la valora perquè les abelles, els ocells i els arbres no ens envien factures. És hora de repensar el nostre món i centrar-lo al voltant de la natura, el nostre capital més important i la base de la salut i el benestar humans. Això requereix entendre, valorar i invertir en la natura per transformar la nostra economia en lloc de compensar el seu fracàs. Tenim el coneixement i la tecnologia per a aquesta transformació. Només necessitem la saviesa i la mentalitat per fer-ho”.

 

Les noves iniciatives reuneixen empreses i comunitats pioneres per regenerar paisatges

El Rei es va reunir amb experts, empreses i inversors que treballen per accelerar la transició cap a negocis positius per a la natura en sectors com l’alimentació, la moda, la salut, el turisme i el medi ambient.

La CBA va anunciar el llançament de dos nous Living Labs pioners, per mostrar com crear de manera holística paisatges regeneratius i cadenes de valor positives per a la natura, en simbiosi amb les comunitats locals i els pobles indígenes.  Aquestes dues iniciatives pioneres es duran a terme a la Índia i a Itàlia. La primera es centrarà en moda regenerativa, amb la restauració del paisatge per obtenir caixmir sostenible, amb el suport de Brunello Cucinelli. A Itàlia, una producció de plantes medicinals comptarà amb el suport d’Aboca.  Altres propostes inclouen projectes educatius a l’Amazones i Austràlia, la bioarquitectura a Bhutan, i el treball continuat en la construcció de paisatges, comunitats i cadenes de valor resilients a Àfrica i Europa.

A Catalunya, el CTFC està treballant conjuntament amb la CBA per consolidar un nou Living Lab de referència, que inclogui la gestió de paisatges representatius, en base a cadenes de valor innovadores en bioeconomia. Aquest Living Lab es definirà al voltant del nou projecte del Hub Forestal.

Last modified: 22 novembre 2024