Més de 60 experts i 380 iniciatives analitzades per a avançar cap a un futur forestal més resilient
El passat 22 de maig es va celebrar a Solsona, Lleida, la jornada final del projecte REFORADAPT (Recopilació de casos d’èxit en restauració i adaptació forestal a Espanya), liderat per l’equip de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i finançat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).
L’esdeveniment, que va reunir unes 50 persones de diversos àmbits relacionats amb la restauració forestal, va servir com a plataforma per a compartir els principals resultats i recomanacions del projecte, així com per a fomentar l’intercanvi i la coordinació entre actors clau del sector.
Segons Maitane Erdozain, coordinadora del projecte, “la combinació de revisió científica i participació d’experts ha permès recopilar i analitzar una gran quantitat d’informació clau per a garantir l’èxit de la restauració forestal i l’adaptació d’aquests ecosistemes al canvi climàtic. Reflexionar sobre els assoliments i desafiaments és especialment rellevant ara, ja que els Estats membres de la Unió Europea han de desenvolupar plans nacionals de restauració en el marc de la nova Llei de Restauració de la Naturalesa”.
REFORADAPT ha identificat i sistematitzat informació de 382 projectes i iniciatives de restauració duts a terme a Espanya entre 1990 i 2023. A partir d’aquest treball s’ha desenvolupat una base de dades amb informació sobre objectius, tipus de restauració, ubicació geogràfica, fonts de finançament i causes de degradació, entre altres aspectes. Tot aquest contingut s’ha posat a la disposició del públic mitjançant un visor interactiu en línia que, segons explica el seu desenvolupador, Aitor Àvila, permet explorar aquestes experiències de manera visual, dinàmica i intuïtiva.
A més, el projecte ha impulsat una reflexió col·lectiva a través de tallers participatius en els quals han intervingut més de 60 experts nacionals. Com explica Victoria Madrid, investigadora del CTFC i membre de l’equip organitzador, “s’han abordat qüestions clau com la necessitat d’una definició compartida de restauració i adaptació forestal, l’elaboració d’un llistat d’indicadors adaptats al context mediterrani per a avaluar l’èxit de les intervencions, i la identificació dels principals reptes (i solucions) que dificulten la seva implementació”. Aquest procés participatiu ha permès generar un conjunt sòlid de recomanacions recolzades per la comunitat experta.
Els resultats i propostes del projecte s’han difós mitjançant la jornada final, un tríptic informatiu i un informe complet de resultats, a més de diverses publicacions científiques actualment en avaluació. Durant la inauguració de l’esdeveniment, Ignacio Torres, subdirector de Biodiversitat i Canvi Climàtic de la Fundación Biodiversidad, va destacar que “aquest és un projecte d’èxit en el qual unim dos punts claus: la restauració ecosistèmica forestal amb l’adaptació al canvi climàtic. Aquest tipus de sinergies són les que fan que els projectes generin bons exemples de transformació en el territori”.
“La restauració ecològica i forestal forma part de la tan necessària gestió dels nostres paisatges forestals i agraris com a estratègia d’adaptació enfront del canvi global, contribuint tant a la conservació de la biodiversitat com la provisió de serveis ecosistèmics i a un desenvolupament socioeconòmic sostenible basat en la bioeconomia. Des del projecte REFORADAPT hem contribuït a dissenyar els vímets de la restauració forestal del futur, extraient lliçons i aprenentatges de tot el camí recorregut fins ara, i reconeixent els reptes que tenim al davant per a integrar la complexitat dels sistemes ecològics i de les societats humanes així com la incertesa associada al canvi climàtic, tot això amb l’objectiu d’aconseguir un futur més sostenible i més habitable”, afegeix Sergio de Miguel, Catedràtic de Ciència Forestal de la Universitat de Lleida i Coordinador del Grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del CTFC, i un dels principals impulsors del projecte REFORADAPT.
El projecte REFORADAPT ha comptat amb el suport de la Fundación Biodiversidad del MITECO, a través de la Convocatòria de subvencions per a la implementació del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic (2021-2030).
Amb el suport de:
Last modified: 29 maig 2025