BLOGNEWS

Gran participació del CTFC a IUFRO 2024

4 juliol 2024

Un dels esdeveniments més rellevants de la comunitat científica forestal té lloc cada 5 anys, quan investigadors d’arreu del món es troben en el Congrés Internacional de la Unió Internacional d’Organitzacions de Recerca Forestal (IUFRO, per les seves sigles en anglès). La darrera setmana de juny s’ha celebrat la 26ena edició d’aquest Congrés a Estocolm (Suècia), amb més de 4000 participants i 3500 presentacions sota el lema “Boscos i societat cap al 2050”.

Aquesta trobada multidisciplinar de grans magnituds suposa una excel·lent oportunitat per donar visibilitat a les línies de treball de cada institució, fer xarxa amb grups de recerca internacionals, i mantenir-se a l’avantguarda dels diferents reptes i metodologies. Diversos grups del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) han tingut la oportunitat de participar en la conferència. Aquí trobareu un resum de la seva participació:

La Marta Serra, del grup de Política forestal i governança del risc, va presentar Solucions Basades en la Natura (Firelogue) i el poster sobre Coherència de Polítiques (FIRE-RES), en el marc de la sessió de paisatges resilients, així com el pòster de Justícia Ambiental (Firelogue) en la sessió de incendis i salut. Tots aquests treballs aplicats en l’àmbit de la Gestió del Risc d’Incendis Forestals. IUFRO va destacar la intervenció de Serra amb una entrevista al butlletí diari del congrés. La podeu llegir en aquest enllaç.

L’Elena Górriz, co-cap del grup de Socioeconomia i governança de sistemes rurals, va coordinar la sessió tècnica “Implementant paisatges resilients al foc” junt amb altres socis del FIRE-RES. Donat el gran número de resums rebuts, s’hi van assignar dos sessions orals i tres de pòsters. Elena va presentar “Resiliència econòmica als incendis” i va moderar una sessió oral .

 

En Pau Brunet, coordinador adjunt del projecte FIRE-RES, va presentar el Forestry Hub de Catalunya i com aquesta nova infraestructura pretén contribuir a l’adaptació al canvi climàtic desenvolupant solucions basades en ciència usant productes fusters. També va participar en la sessió de pòsters de paisatges resilients explicant “Tecnologies innovadores i solucions socio-ecologic-econòmiques per territoris resilients als incendis a Europa” desenvolupades en el marc del projecte FIRE-RES.

 

La Mireia Pecurul, co-cap del grup de Socioeconomia i gobernança de sistemes rurals, va presentar l’estudi “Assolint els objectius forestals europeus: una avaluació europea comparativa” a la sessió dedicada a la gobernança dels boscos europeus.

 

En Marc Rovellada, del grup de Socioeconomia i governança de sistemes rurals, va presentar el pòster dels resultats de les entrevistes sobre com els instruments econòmics actuals afecten la gestió forestal conjunta per a la mitigació del risc d’incendis a escala paisatgística (FIRE-RES) dins de la sessió de gestió forestal a petita escala. També va fer la presentació “Pastures forestals com a solució basada en la natura per la mitigació del risc d’incendis” del projecte COEVOLVERS en la sessió Dinàmiques emergents socioeconòmiques en interfícies urbà-forestals.

Eduardo Collado, del grup de Gestió Forestal Sostenible, va parlar sobre els efectes a curt termini de la gestió propera a la natura en boscos mixtos mediterranis subhumits per a l’adaptació i mitigació del canvi global en la sessió “Silvicultura propera a la natura per a l’adaptació i mitigació del canvi global”.

Jonàs Oliva va presentar “Interaccions entre el clima i patogen-patogen en pinedes natives” dins de la sessió sobre malures d’acícules en coníferes.

Andreu Meijer, del grup de  Sanitat forestal, va parlar sobre “Resistografia com a mètode de baixa invasivitat per a la detecció precoç de Fistulina hepatica en plantacions de producció de fusta de Castanea sativa”, en la sessió “Arbres saludables per a productes de fusta d’alta qualitat”

A més de sessions orals i pòsters, el congrés va incloure un fira d’entitats, presentacions d’innovacions sectorials, sessions plenàries de reflexions cap al futur, lliurament de premis, així com una visita de camp. El proper Congrés tindrà lloc en Nairobi (Kènia) el 2029. Fins aleshores, els recercadors tenen la oportunitat de contribuir voluntàriament en les unitats IUFRO de les seves disciplines.

Last modified: 4 juliol 2024