BLOGNEWS

La Comunitat d’Innovació sobre Incendis Forestals a Catalunya debat solucions per implementar paisatges resilients als incendis

5 desembre 2024

Experts i representants institucionals treballen conjuntament per identificar necessitats i propostes que afavoreixin la coherència de polítiques en la gestió del risc d’incendis a Catalunya.

Ahir, 4 de desembre, la Comunitat d’Innovació sobre Incendis Forestals a Catalunya (CIIFCat) creada en el marc del projecte europeu FIRE-RES, va celebrar la seva tercera reunió al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). L’objectiu principal de la jornada ha sigut avançar en la gestió integrada del risc d’incendis forestals, alineant-se amb les prioritats establertes en reunions anteriors i les polítiques europees.

El director del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i coordinador del projecte FIRE-RES, Antoni Trasobares, va inaugurar la jornada destacant la importància de construir un marc de col·laboració publico-privada per afrontar els reptes derivats dels incendis forestals en un context de canvi climàtic. També es van presentar eines i resultats preliminars desenvolupats en el marc del projecte FIRE-RES, que busca oferir solucions innovadores per a la gestió integrada del risc d’incendis a Europa.

Treball col·laboratiu

El taller es va estructurar amb l’objectiu d’afavorir la coherència entre les polítiques sectorials catalanes en matèria d’incendis, en línia amb les prioritats europees. Els treballs es van centrar en quatre àmbits temàtics clau: la implementació de paisatges resilients i el foment de la bioeconomia agro-forestal; la integració del risc d’incendis en el planejament territorial i urbanístic; la millora de la protecció de la població davant incendis extrems, i la compatibilitat entre la conservació d’ecosistemes forestals i la gestió del risc.

Així, els participants es van dividir en grups de treball temàtics per facilitar discussions en profunditat. Cada grup, liderat per experts i representants amb competències en les temàtiques tractades, va analitzar aspectes concrets com la planificació i gestió territorial, la governança del risc, les mesures de restauració d’ecosistemes i la necessitat d’adaptar les polítiques sectorials als nous desafiaments. Cada participant va tenir l’oportunitat de contribuir a dues de les quatre temàtiques durant el taller, fomentant així un intercanvi transversal d’idees.

La jornada es va tancar amb una sessió plenària on es van presentar els resultats preliminars de cada grup, identificant sinergies i aspectes comuns entre les diferents àrees treballades.
Els resultats d’aquest taller es recolliran en un informe que es seguirà treballant amb tots els assistents. La següent reunió de la CIIFCat està prevista per al 2025. L’objectiu final de tot aquest treball serà la creació d’un full de ruta per aconseguir paisatges més resilients als incendis forestals extrems a Catalunya.

Aquest taller forma part de la Comunitat d’Innovació sobre Incendis Forestals a Catalunya (CIIFCat), que ja ha dut a terme dues reunions anteriors (l’octubre del 2022 i el maig del 2024) i finalitzarà amb una 4a reunió (2025). Aquest tercer taller reafirma la importància de la CIIFCat com un espai de trobada multisectorial clau per coordinar esforços, compartir coneixement i impulsar accions concretes en la lluita contra els incendis forestals.

Last modified: 10 desembre 2024