BLOGNEWS

La malaltia de la banda marró arriba als boscos de Catalunya

30 juliol 2024

La banda marró, detectada per primera vegada a Catalunya per una investigadora del CTFC, afecta els pins i en pot comprometre el seu creixement.

El Departament d’Acció Climàtica farà seguiment de l’evolució d’aquesta malaltia i estudiarà si cal fer algun tipus de tractament.

Maria Caballol, investigadora del grup de Patologia forestal del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i estudiant de doctorat de la Universitat de Lleida, ha detectat per primera vegada a Catalunya la presència del patogen Lecanosticta acicola, causant de la malaltia de la banda marró. Tot i que el patogen ja s’ha detectat a Espanya i en altres països d’Europa, cal controlar-ne la propagació per evitar que s’estengui més enllà de les zones actualment afectades.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través del servei de Gestió Forestal, farà un seguiment de l’evolució de la nova malaltia detectada en pins i determinarà si cal iniciar algun tipus de tractament.

La malaltia de la banda marró afecta diverses espècies de pins, causant danys a les acícules. Els símptomes de la malaltia es mostren a les acícules dels pins on es formen uns punts de color marró fosc envoltats per un halo groc, que acaben envoltant les acícules formant unes bandes marrons. Aquesta infecció acaba matant les acícules i provocant-ne la caiguda, afectant així la capacitat fotosintètica de l’arbre i, a llarg termini, reduïnt el seu creixement.

La detecció d’aquest patogen a Catalunya es va produir durant el seguiment de la malaltia de la banda roja, una altra malaltia que també afecta als pins, quan Caballol va observar que els símptomes no coincidien plenament. Per confirmar-ho, es va aïllar el patogen de les acícules amb símptomes i realitzar una anàlisi molecular que va identificar Lecanosticta acicola com a causant dels danys observats.

Aquesta és la primera vegada que es troba el patogen causant de la banda marró a Catalunya. “No sabem com ha arribat al Berguedà. Aquesta troballa és crucial perquè al tractar-se d’un patogen de quarentena, cal iniciar un seguiment per evitar la seva expansió”, explica Caballol, que alhora destaca “la detecció precoç i el seguiment d’aquest patogen són fonamentals per protegir els boscos catalans, ja que desconeixem quins efectes tindrà en les espècies de pins locals”.

El grup de recerca de Patologia forestal del CTFC continuarà estudiant el comportament i distribució d’aquest patogen amb l’objectiu de desenvolupar estratègies de gestió eficaces que minimitzin els seus impactes sobre els ecosistemes forestals.

La detecció ha estat possible en el marc del projecte TOFU (Healthier forests for a sustainable future), amb un ajut per finançar projectes de recerca per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.

Last modified: 30 juliol 2024