Els ratpenats són una peça clau en els ecosistemes, ja que exerceixen un paper fonamental en el control de poblacions d’insectes, la pol·linització de plantes i la dispersió de llavors. A més, són indicadors importants de la salut ambiental. Protegir-los és essencial per mantenir aquestes funcions ecològiques, especialment davant les amenaces creixents com el canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitat i les interferències humanes en els seus entorns naturals, com ara els refugis subterranis (coves, mines, galeries, etc..).
Per poder detectar presència humana en entorns sensibles pels ratpenats – especialment en època de cria o d’hibernació –, un equip recercador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha desenvolupat LOGCAVE-CTFC. Aquest nou dispositiu autònom de baix consum i alta autonomia està dissenyat per enregistrar dades de llum, temperatura i humitat, amb marques de temps precises. L’equip desenvolupador ha presentat LOGCAVE-CTFC al 16th European Bat Research Symposium celebrat a Tarragona del 2 al 6 de setembre.
Tecnologia avançada i no invasiva
LOGCAVE-CTFC es basa en la detecció de petites variacions lumíniques (amb llindars que es poden configurar in situ) associades a la il·luminació artificial. Els detectors de presència humana convencionals utilitzen sensors d’infrarojos o ultrasons i sovint es poden activar per motius no relacionats amb els humans, com ara la presència d’animals, corrents d’aire, etc. A més, els sensors d’ultrasons poden tenir un impacte negatiu en la fauna, especialment en els ratpenats. Així, LOGCAVE-CTFC ofereix una solució més precisa i segura per a la investigació en entorns naturals.
Característiques de LOGCAVE-CTFC:
– Autonomia: Amb un consum de només 2 mW en mode estalvi i 50 mW en mode actiu, el dispositiu pot funcionar fins a un any amb bateries recarregables.
– Respectuós amb la fauna: A diferència dels sensors d’ultrasons, LOGCAVE-CTFC no interfereix amb els animals que habiten les coves, cosa que permet estudis de comportament més precisos i l’avaluació del control d’accés a espais protegits
– Configuració de llindars: Els llindars de detecció lumínica es poden ajustar in situ mitjançant una aplicació mòbil, segons les necessitats de l’estudi i les condicions de llum natural de l’espai, oferint una gran versatilitat en la seva aplicació.
– Fàcil accés a les dades: Les dades enregistrades són fàcilment accessibles a través d’una targeta microSD i/o l’aplicació mòbil.
Inicialment creat per a la detecció de presència humana en coves i altres refugis subterranis, LOGCAVE-CTFC té un gran potencial per ser aplicat en altres contextos. Així, LOGCAVE-CTFC pot ser utilitzat en qualsevol context que requereixi el seguiment de canvis lumínics, fet que el converteix en una eina valuosa per a diversos camps d’investigació i monitoratge.
Aquesta acció està desenvolupada en el marc del projecte demostratiu “ Desenvolupament i aplicació de dispositius IoT innovadors per al seguiment de fauna amenaçada (IOT4BIO)”, finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
Last modified: 26 novembre 2024