BLOGNEWS

Nou servidor paneuropeu per a millorar la gestió i prevenció d’incendis forestals

3 desembre 2024

El projecte FIRE-RES promou la innovació tecnològica i la col·laboració internacional per a reforçar la resiliència enfront dels incendis forestals

Els incendis forestals extrems s’han convertit en una de les majors amenaces ambientals, econòmiques i socials a nivell global. Davant la creixent evidència dels límits de les estratègies centrades únicament en l’extinció, experts i responsables polítics advoquen per enfocaments innovadors que ataquin les causes d’arrel i potenciïn la resiliència del territori i les comunitats. En aquest context, el projecte europeu FIRE-RES, liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), desenvolupa estratègies holístiques i integrades de gestió d’incendis per a abordar de manera eficient aquests esdeveniments extrems a Europa, implementant accions d’innovació en onze Living Labs a Europa i Xile.

Com a part d’aquestes iniciatives, el CTFC i la Universitat de Padova, junt a col·laboradors de diversos països europeus, han creat un servidor paneuropeu de combustibles forestals. Aquest servidor, dissenyat sota els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), proporciona informació harmonitzada a escala continental que permet simular el comportament dels incendis forestals i millorar la seva gestió a escala continental.

“El servidor representa un avanç important en la lluita contra els incendis forestals extrems. La seva implementació obre noves portes per a la recerca, com el desenvolupament de millors models de dades i la integració de variables addicionals per a simulacions més precises”, explica Antoni Trasobares, coordinador del projecte FIRE-RES i director del CTFC.

Mapa combustible Europa (CTFC)

El servidor combina dades de satèl·lits amb models al·lomètrics i mapes d’espècies per a cartografiar combustibles forestals a Europa. Ofereix capes d’informació com a models de combustibles superficials i de copes, atributs del dosser i variables topogràfiques. Aquestes capes estan disponibles a resolucions de 100 metres i poden consultar-se i descarregar-se en diferents nivells administratius, des de països fins a províncies. A més, inclou mapes d’incertesa (en el cas dels combustibles de copes) que permeten avaluar la fiabilitat de les dades en cada regió.

El servidor pot resultar especialment rellevant per a països que manquen de models locals de combustibles, facilitant la presa de decisions en matèria de prevenció i gestió d’incendis. Entre les seves aplicacions destaquen la planificació estratègica de paisatges resilients al foc i el disseny d’intervencions preventives basades en la naturalesa, com la gestió forestal i la reducció del material combustible.

Amb aquesta eina, FIRE-RES contribueix a la resiliència climàtica i la sostenibilitat, demostrant com la tecnologia i la col·laboració internacional poden marcar la diferència enfront dels reptes ambientals més urgents d’Europa.

Més informació:
Pan-European fuel map server: an open-geodata portal for supporting fire risk assessment. Kutchartt, E.; González-Olabarria, JR.; Aquilué,N.; Garcia-Gonzalo, J.; Trasobares, A.; Botequim, B.; Hauglin, M.; Palaiologou, P.; Vassilev, V.; Cardil, A.; Navarrete, MA.; Orazio, C.; Pirotti, F. Geomatica, 76, 2, 2024, 100036 DOI: 10.1016/j.geomat.2024.100036

Last modified: 3 desembre 2024