BLOGNEWS

Nova edició del curs d’informadors ambientals per millorar la gestió dels espais naturals protegits de Catalunya

20 novembre 2024

S’obren les inscripcions per a la segona edició del curs d’informadors ambientals que es farà la primavera de 2025 a Tremp i Amposta amb l’objectiu de promoure visites més respectuoses que siguin compatibles amb la conservació de la biodiversitat.
La creació de llocs de treball en espais naturals contribuirà a fer front al repte demogràfic d’algunes zones rurals.

Després de l’èxit de la primera edició del curs d’informadors ambientals a Santa Coloma de Farners, el projecte Flow4Bio prepara una segona edició del curs que s’oferirà durant la primavera de 2025 a Amposta i Tremp. Emmarcada en el projecte liderat per Fundació Emys en que participa el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Fundació Trenca i SEO BirdLife, aquesta formació té com a objectiu dotar als seus participants de les eines necessàries per acollir als visitants d’espais naturals i promoure una visita respectuosa.
Aquest cap setmana finalitza la primera edició del curs d’informadors ambientals organitzat per la Fundació Emys en el marc del projecte Flow4Bio a l’Escola Forestal de Santa Coloma de Farners, que ha exhaurit les places amb un total de 15 participants. El curs, que va iniciar el passat 21 de setembre, finalitza aquest diumenge amb una sortida al Parc Natural del Montseny.
Alba Segura, formadora de l’edició en curs i tècnica de projectes de la Fundació Emys, explica que la figura de l’informador ambiental és essencial per la protecció i preservació de l’entorn natural. Amb la creixent pressió sobre els ecosistemes a causa del canvi climàtic i la massificació turística, els òrgans gestors de molts espais naturals veuen cada vegada més clara la necessitat d’emplaçar informadors ambientals per acollir als visitants. La tasca dels informadors ambientals és oferir informació als visitants sobre com visitar els entorns naturals amb un mínim impacte, destaca Segura. I afegeix que també són responsables de recollir dades sobre terreny, que ajuden a conèixer els impactes que pateix l’espai com ara si hi ha un nombre massa elevat de visitants o excés de vehicles.
El curs compta amb 80 hores de formació i inclou mòduls especialitzats en interpretació del patrimoni natural, sensibilització i comunicació ambiental, normativa als espais naturals i emprenedoria. Aquests continguts s’imparteixen de forma semipresencial en caps de setmana i inclouen sortides de camp per posar en pràctica els coneixements sobre terreny.
“Es tracta d’una formació molt completa i que s’ajusta molt bé a la complexitat de la figura de l’informador ambiental”, explica Eloi Iglesias Navarrete, alumne del curs que ja havia treballat d’informador. Iglesias també destaca que és un curs adient per a qualsevol persona que vulgui entrar en aquest món, ja que proporciona informació i eines molt útils per a la resolució de diverses situacions que un informador pot trobar en el seu dia a dia.
Un benefici per a la natura i l’economia local
“L’ocupació verda en espais naturals contribueix a fer front al repte demogràfic en les zones rurals que sovint pateixen risc de despoblament i manca de recursos econòmics”, puntualitza Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife a Catalunya, un dels socis del projecte ‘Flow4Bio’. “A més de beneficis ecològics, la creació de llocs de treball vinculats a la conservació del medi ambient impulsa l’economia local i afavoreix la preservació del patrimoni natural i cultural”, afegeix.
La primera edició d’aquest curs ha exhaurit les places per la seva edició de tardor a Santa Coloma de Farners. Tanmateix, ja es prepara una segona edició del curs, que s’impartirà durant la primavera de 2025 i es podrà cursar a Tremp o a Amposta.
El projecte Flow4Bio, Bosques Fluidos para la Biodiversidad y las Personas compta amb el suport de la Fundació Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
Més informació: https://www.fundacioemys.org/ca/arees-i-projectes/us-public/curs-d-informadors-ambientals/ 

Last modified: 20 novembre 2024