BLOGNEWS

Potenciar el sistema immunitari de les abelles de cara a la temporada hivernal

8 agost 2024

La suplementació alimentària amb extractes de Reishi i Xiitake mostra potencial per millorar la salut de les abelles i assegurar la seva supervivència.

Han transcorregut quatre anys des que va començar l’estudi pioner a Catalunya ‘Millora de la producció de mel i obtenció de nous productes amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals” per tal d’augmentar la supervivència de l’abella de la mel (Apis mellifera), amenaçada no només per factors mediambientals principalment derivats del canvi climàtic, sinó també per la utilització de pesticides agrícoles i l’aparició de nous depredadors, així com la proliferació de virus i paràsits.

Els problemes de salut de les abelles, juntament amb l’aparició de resistències que redueixen l’eficàcia dels acaricides, creen una situació crítica. La pol·linització dels cultius agrícoles, la conservació del medi natural i la preservació de la biodiversitat depenen exclusivament del manteniment de les colònies apícoles.

Per això, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) en col·laboració amb Alemany 1897, el centre tecnològic Eurecat i Claria Sat, va iniciar l’estudi de la suplementació alimentària de les abelles amb extractes de fongs, atès que aquests produeixen una àmplia gamma de compostos bioactius tals com polisacàrids, triterpens, flavonoides, esterols i àcids grassos, entre d’altres, que poden presentar activitat antioxidant, antiinflamatòria, inmunomoduladora i antimicrobiana davant de bacteris, altres fongs o virus. I és que una de les primeres conclusions, resultat del projecte previ d’aquest, finançat per la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, va ser que, en un estudi pilot, l’alimentació de les abelles amb fongs va millorar el seu sistema immunitari.

Dos exemples de bolets amb potencial saludable per a les abelles són el Ganoderma lucidum, conegut com a Reishi, i el Lentinula edodes, també conegut com a Xiitake. D’aquesta manera, i a falta d’estudis de camp realitzats amb un major nombre de ruscos, el desenvolupament de dos aliments sòlids per a les abelles basats en extractes de Reishi i Xiitake podria permetre a les abelles potenciar el seu sistema immunitari, incrementant així les seves defenses i, conseqüentment, millorant-ne la supervivència, sobretot amb vistes a l’hivern.

Actualment s’ha  superat l’equador del projecte ‘Millora de la producció de mel i obtenció de nous productes amb valor afegit mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals’, que disposa d’un pressupost total de 233.539,20 euros. Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Last modified: 8 agost 2024