Del 14 al 16 de maig de 2024 va tenir lloc a Brașov (Romania) la reunió anual del projecte SINTETIC, organitzada per dos socis del projecte, la Universitat Transsilvània de Brașov i ASFOR.
SINTETIC (Single Item Identification for Forest Production, Protection and Management) és el segon major projecte finançat per Horizon Europe relacionat amb la silvicultura. El seu objectiu és maximitzar els beneficis de la digitalització en la cadena de valor de la fusta, millorant simultàniament l’eficiència, la transparència (evitant així l’entrada il·legal de fusta en la cadena de valor) i la sostenibilitat. El sistema d’identificació desenvolupat per SINTETIC pot utilitzar per al marcatge de troncs i torells (seccions del tronc tallades transversalment per reduir-ne la longitud) un marcat físic, mitjançant un martell marcador o amb targetes de RFID, cosa que permet rastrejar cada tronc des del seu origen fins a l’empresa de transformació. L’adopció de sensors de qualitat de la fusta permet integrar les dades de seguiment amb informació de valor, augmentant l’eficiència de tota la cadena de valor.
La reunió anual va brindar al consorci SINTETIC l’oportunitat de posar-se al dia sobre la situació general del projecte, centrant-se en els diversos grups de treball tècnics així com en les tasques completades fins a la data. Els responsables de les tasques que s’estan duent a terme van presentar també el seu progrés, mentre que l’últim dia de la reunió es va organitzar una excursió temàtica centrada en la traçabilitat de la fusta en el bosc de Brasov.
En els últims dotze mesos, els investigadors han treballat principalment en el desenvolupament de les característiques funcionals que permetran la plena traçabilitat de la fusta, centrant-se en particular en un sistema eficaç de comunicació de dades i informació. A més, s’ha dissenyat conceptualment el model de la Geo DataBase, que constituirà la base dels serveis interoperables que han d’implementar-se per a garantir la traçabilitat i complir els requisits del projecte. També està en marxa el desenvolupament d’una APP per a telèfons intel·ligents per a l’inventari forestal i la mesura de la fusta. L’aplicació escanejarà arbres i troncs individuals mitjançant tecnologia de teledetecció Lidar, proporcionant informació quantitativa i de qualitat, a més d’altra informació com a data, localització i identificacions. S’espera que la integració de la tecnologia de sensors SINTETIC en la gestió forestal condueixi a pràctiques més eficaces i sostenibles.
Mentrestant, en alguns dels països europeus més afectats per la fragmentació dels boscos i l’abandó de les zones rurals s’estan duent a terme activitats de participació i capacitació dels propietaris forestals. En concret, l’aplicació “Forest Sharing” s’està usant per a aglutinar i gestionar petites propietats forestals en zones pilot a Itàlia i s’està desenvolupant la seva implementació a Espanya.
La gestió forestal sostenible i els aspectes relacionats amb la legalitat continuen estant en el centre del projecte. Per aquest motiu, els dos sistemes de certificació forestal FSC i PEFC van ser convidats a realitzar una presentació en línia i explicar les accions que estan duent a terme per a ajustar-se als requisits imposats pel nou Reglament (UE) 2023/1115 sobre productes lliures de desforestació, mentre que ASFOR va presentar el nou sistema electrònic obligatori de traçabilitat de la fusta de Romania, “Sumal 2.0”, que proporciona a Romania dades en temps real sobre les autoritzacions d’aprofitament i els transports de fusta. L’aplicació Sumal 2.0 proporciona informació sobre els permisos d’aprofitament (APV), les ubicacions des de les quals es carrega la fusta, identificació del transport i la informació relacionada amb aquests punts en un Web Map (WMS). Els APV procedeixen del marcat d’arbres realitzat al llarg de l’any amb ajuda de dispositius mòbils.
La reunió va prosseguir amb un debat sobre la possible contribució de SINTETIC en l’aplicació del nou Reglament europeu sobre productes lliures de desforestació. En concret, es va destacar que, en països amb alt risc de desforestació i degradació forestal, el sistema de traçabilitat de troncs de SINTETIC pot oferir diversos avantatges. Entre elles, garantir el compliment de la legalitat, impedir l’entrada de fusta il·legal en el mercat, augmentar la transparència de la cadena de subministrament i donar suport a la gestió i mitigació de riscos identificant i abordant possibles riscos com el frau, les pràctiques poc ètiques o els problemes mediambientals.
Durant aquest primer any, SINTETIC també es va centrar en la comunicació per a presentar el projecte a un públic més ampli. Entre altres activitats, el setembre de 2023 es va organitzar un seminari en línia dedicat a presentar els objectius de SINTETIC a les indústries europees de serrat. A més, també es va fer una presentació de SINTETIC en el marc del grup d’experts de la indústria forestal (Fbi) organitzat per la DG GROW. Durant la reunió de l’Assemblea General es va avançar que es llançarà una pàgina dedicada al projecte a Instagram amb la finalitat de difondre informació sobre SINTETIC a un públic més jove.
De cara al futur, els pròxims mesos serviran per a completar l’estructura informàtica i tècnica que caracteritza les tecnologies de SINTETIC.
Last modified: 28 maig 2024