Amb la col·laboració d’investigadores del CTFC, el nou resum de polítiques de l’EFI estableix quatre vies polítiques que poden donar suport als boscos per oferir els béns i serveis que la societat demanda.
Els boscos d’Europa proporcionen múltiples serveis ecosistèmics forestals (FES, per les seves sigles en anglès) com la fusta, el segrest de carboni, els hàbitats i la natura per a l’esbarjo. Fer coincidir la varietat de demandes socials i polítiques de FES amb la seva oferta és una de les principals tasques per a l’elaboració de polítiques forestals a Europa, el Pacte Verd de la UE proporciona un fort impuls a les polítiques per incentivar la prestació de múltiples FES.
A partir del treball del projecte SINCERE, l’Institut Forestal Europeu (EFI) en col·laboració amb investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha creat un nou resum de polítiques que presenta quatre vies que poden ajudar a superar els reptes actuals:
- Via 1: El seguiment sistemàtic de l’oferta i la demanda de serveis dels ecosistemes mitjançant la combinació de tecnologies de monitoratge pot superar la bretxa d’informació actual i ajudar a veure com la prestació de serveis ecosistèmics es pot adaptar a causa del canvi climàtic.
- Via 2: Facilitar una integració millorada de polítiques pot ajudar a superar la polarització de la política forestal entre les preocupacions ambientals o de conservació i els interessos d’ús forestal, així com a resoldre marcs normatius ambigus i conflictius.
- Via 3: Desenvolupar pagaments per serveis ecosistèmics pot ajudar a combatre la falta d’alineació entre demandes socials (per exemple, com a hàbitat per a les espècies) i l’oferta dels propietaris (que generen la majoria dels ingressos de la fusta).
- Via 4: Permetre la participació i l’aprenentatge de baix a dalt entre innovadors pot ajudar a combatre el fet que els boscos i la gestió forestal són molt diversos a Europa, la qual cosa limita les solucions universals.
El resum de polítiques es basa en el treball del projecte SINCERE (Spurring INnovations for forest eCosystem sERvices in Europe) que va ser finançat a través del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. El projecte tenia com a objectiu posar el focus de la política, la investigació i els negocis en els serveis dels ecosistemes forestals i va investigar els incentius i la innovació necessaris per donar suport als boscos perquè ofereixin els béns i serveis que la societat demanda.
Més informació:
Descarrega el resum de polítiques: https://doi.org/10.36333/pb3
Winkel, G., Lovrić, M., Muys, B., Katila, P., Lundhede, T., Pecurul, M., Pettenella, D., Pipart, N., Plieninger, T., Prokofieva, I., Parra, C., Pülzl, H., Roitsch, D., Roux, J-L., Thorsen, B.J., Tyrväinen, L., Torralba, M., Vacik,H., Weiss, G., Wunder, S. 2023. How to govern Europe’s forests for multiple Forest Ecosystem Services. Policy Brief 3. European Forest Institute https://doi.org/10.36333/pb3
Llegeix la publicació científica: Winkel, G., Lovrić, M., Muys, B., Katila, P., Lundhede, T., Pecurul, M., … & Wunder, S. (2022). Governing Europe’s forests for multiple ecosystem services: Opportunities, challenges, and policy options. Forest Policy and Economics, 145, 102849. https://doi.org/10.1016/j.forpol.2022.102849
Last modified: 30 gener 2023