BLOGNEWS

Quin camí hauria de prendre la formulació de polítiques? Noves vies per als Serveis Ecosistèmics Forestals 

30 gener 2023

Amb la col·laboració d’investigadores del CTFC, el nou resum de polítiques de l’EFI estableix quatre vies polítiques que poden donar suport als boscos per oferir els béns i serveis que la societat demanda.

Els boscos d’Europa proporcionen múltiples serveis ecosistèmics forestals (FES, per les seves sigles en anglès) com la fusta, el segrest de carboni, els hàbitats i la natura per a l’esbarjo. Fer coincidir la varietat de demandes socials i polítiques de FES amb la seva oferta és una de les principals tasques per a l’elaboració de polítiques forestals a Europa, el Pacte Verd de la UE proporciona un fort impuls a les polítiques per incentivar la prestació de múltiples FES.

A partir del treball del projecte SINCERE, l’Institut Forestal Europeu (EFI) en col·laboració amb investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha creat un nou resum de polítiques que presenta quatre vies que poden ajudar a superar els reptes actuals:

  • Via 1: El seguiment sistemàtic de l’oferta i la demanda de serveis dels ecosistemes mitjançant la combinació de tecnologies de monitoratge pot superar la bretxa d’informació actual i ajudar a veure com la prestació de serveis ecosistèmics es pot adaptar a causa del canvi climàtic.
  • Via 2: Facilitar una integració millorada de polítiques pot ajudar a superar la polarització de la política forestal entre les preocupacions ambientals o de conservació i els interessos d’ús forestal, així com a resoldre marcs normatius ambigus i conflictius.
  • Via 3: Desenvolupar pagaments per serveis ecosistèmics pot ajudar a combatre la falta d’alineació entre demandes socials (per exemple, com a hàbitat per a les espècies) i l’oferta dels propietaris (que generen la majoria dels ingressos de la fusta).
  • Via 4: Permetre la participació i l’aprenentatge de baix a dalt entre innovadors pot ajudar a combatre el fet que els boscos i la gestió forestal són molt diversos a Europa, la qual cosa limita les solucions universals.

El resum de polítiques es basa en el treball del projecte SINCERE (Spurring INnovations for forest eCosystem sERvices in Europe) que va ser finançat a través del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. El projecte tenia com a objectiu posar el focus de la política, la investigació i els negocis en els serveis dels ecosistemes forestals i va investigar els incentius i la innovació necessaris per donar suport als boscos perquè ofereixin els béns i serveis que la societat demanda.

Més informació:

Descarrega el resum de polítiques: https://doi.org/10.36333/pb3 

Winkel, G., Lovrić, M., Muys, B., Katila, P., Lundhede, T., Pecurul, M., Pettenella, D., Pipart, N., Plieninger, T., Prokofieva, I., Parra, C., Pülzl, H., Roitsch, D., Roux, J-L., Thorsen, B.J., Tyrväinen, L., Torralba, M., Vacik,H., Weiss, G., Wunder, S. 2023. How to govern Europe’s forests for multiple Forest Ecosystem Services. Policy Brief 3. European Forest Institute https://doi.org/10.36333/pb3

Llegeix la publicació científica: Winkel, G., Lovrić, M., Muys, B., Katila, P., Lundhede, T., Pecurul, M., … & Wunder, S. (2022). Governing Europe’s forests for multiple ecosystem services: Opportunities, challenges, and policy options. Forest Policy and Economics, 145, 102849. https://doi.org/10.1016/j.forpol.2022.102849 

Last modified: 30 gener 2023