BLOGNEWS

Reunió d’inici del projecte PRIMA Nexus RES-MAB per a millorar la resiliència climàtica en Reserves de la Biosfera Mediterrànies

17 juliol 2024

Del 22 al 24 de juliol de 2024, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) acollirà la reunió de llançament del Projecte PRIMA Nexus RES-MAB. Aquesta reunió marca una fita en l’esforç de col·laboració per a combatre el canvi climàtic a la regió mediterrània.

 

El projecte RES-MAB se centra en la transformació de set Reserves de Biosfera (RB) en «laboratoris vivents» per a provar i aplicar solucions WEFE (Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes, per les seves sigles en anglès). L’enfocament holístic de les solucions WEFE reconeix la interconnexió d’aquests recursos vitals i pretén crear paisatges més resilients capaços d’adaptar-se al canvi climàtic.

 

El projecte RES-MAB, finançat per la Fundació PRIMA i liderat pel CTFC, reuneix institucions de recerca, organismes governamentals i ONGs de set països mediterranis: Espanya, Jordània, França, Itàlia, Eslovènia, el Marroc i Líban.

Els socis treballaran per a augmentar la seguretat alimentària i millorar la sostenibilitat de la gestió dels recursos hídrics i energètics, potenciar la conservació de la biodiversitat i els ecosistemes, millorar els mitjans de subsistència de les comunitats locals i vulnerables, i desenvolupar solucions pioneres per a l’adaptació al canvi climàtic i la seva mitigació a la regió mediterrània. D’aquesta manera, el projecte aprofundirà en els aspectes socioecològics i jurídics, crítics per a comprendre l’estat actual de les Reserves de la Biosfera i els reptes als quals s’enfronten.

La reunió

La reunió inaugural serà la primera trobada presencial dels membres del consorci. Proporcionarà una plataforma per a compartir coneixements, debatre estratègies i fomentar la col·laboració entre els deu socis mediterranis del projecte. Durant els tres dies que durarà la reunió, els socis establiran la base del projecte abordant aspectes tècnics, administratius i financers.

Durant la reunió, els participants debatran marcs comuns per a les solucions basades en l’eix WEFE i abordaran dubtes per a garantir una bona alineació i coherència durant el projecte.

Last modified: 24 juliol 2024