El ratpenat de bigotis petit és una espècie en perill d’extinció que habita en boscos madurs.
La primera setmana d’agost, un equip d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha estat fet prospeccions al Parc Natural del Cadí-Moixeró dins el marc de l’Atles de Ratpenats d’Espanya per tal de trobar espècies escasses i amenaçades de quiròpters forestals. La campanya ha finalitzat amb la captura de 14 individus de quatre espècies diferents en una nit, entre elles el ratpenat de bigotis petit (Myotis alcathoe) i el ratpenat de bigotis (Myotis mystacinus).
La troballa d’un mascle de ratpenat de bigotis petit representa no només una nova citació pel Parc Natural del Cadí-Moixeró sinó també la primera del Prepirineu Català. Aquesta espècie està catalogada En Perill (risc d’extinció molt elevat en estat salvatge) i és un dels grans desconeguts de la fauna europea. Viu en fagedes mixtes i en boscos de ribera madurs amb arbres vells, fusta morta en peu, abundància de cavitats als arbres i cursos d’aigua lliure de contaminants. Fins ara, a Catalunya només es coneixia la presència de poblacions de cria estable a l’Albera i la Vall d’Aran, mentre que al Montseny, i a l’Alta Garrotxa, se n’han registrat alguns mascles aïllats.
Durant la prospecció també es va fer la troballa de mascles de ratpenats de bigotis al vessant sud del Parc Natural del Cadí-Moixeró – del que fins ara només se’n tenia constància al vessant nord. Aquestes poblacions representen les més meridionals de Catalunya d’aquesta espècie considerada com a Vulnerable.
La nova troballa al Parc Natural del Cadí-Moixeró destaca no només per la seva singularitat sinó per contribuir a ampliar el coneixement de la distribució i l’ecologia d’aquesta espècie desconeguda en perill d’extinció.
Last modified: 2 agost 2024