BLOGNEWS

Ampliar la xarxa de reserves fluvials per protegir la biodiversitat als rius, nou estudi participat pel CTFC

16 juliol 2019

L’anguila europea (Anguilla anguilla), la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), la nàiade auriculada (Margaritifera auricularia) i el rodadits esperonat (Gomphus graslinii) són algunes de les espècies vulnerables que no estan prou representades en el catàleg de la biodiversitat de les reserves naturals fluvials (RNF) del país, segons assenyala un nou article publicat a la revista Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems en el qual participen els investigadors Miguel Cañedo-Argüelles i Núria Bonada, del Grup de Recerca Freshwater Ecology, Hydrology and Management (FEHM) de la Universitat de Barcelona. A l’estudi també hi participen Virgilio Hermoso, del CTFC,  Tony Herrera (Fundació Nova Cultura de l’Aigua, FNCA) i José Barquín (Universitat de Cantàbria).

El nou treball científic, que està centrat en la conca hidrogràfica del riu Ebre,  incorpora per primer cop la participació de la ciutadania i altres agents socials i institucionals (agències de l’aigua, confederacions hidrogràfiques, científics, organitzacions no governamentals, consultors ambientals, etc.) en  el procés de disseny del mapa de reserves fluvials a Espanya.

Projecte Reservial: protegir els trams de rius de més valor ecològic i  socioambiental
Les reserves naturals fluvials (RNF) es van crear a Espanya el 2015 per preservar els trams de rius amb escassa o nul·la intervenció humana i en molt bon estat ecològic. El nou estudi revela les primeres conclusions de Reservial (2015-2017), un projecte pioner en el marc europeu per avaluar l’eficàcia de les RNF de tot l’Estat amb el consens de la ciutadania i els agents socials més implicats.


Aquest projecte innovador vol perfilar una xarxa de reserves fluvials representativa del conjunt de rius de l’Estat per garantir la protecció dels trams de rius de més valor ecològic i socioambiental i la conservació de la biodiversitat fluvial. Reservial està dirigit per Núria Bonada, professora del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (UB-IRBio) de la UB, i hi participen la Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA) i la Fundació BBVA.

Més informació: aquí

Font: Universitat de Barcelona

 

Last modified: 25 juliol 2019