BLOGNEWS

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, visita actuacions del Life Alnus

11 març 2021

Calvet ha visitat a Granollers diverses actuacions de restauració fluvial amb convenis de custòdia municipal

 

En el marc del projecte europeu Life Alnus, liderat pel CTFC, s’han fet actuacions de restauració de la connectivitat fluvial i del bosc de ribera del riu Congost (conca Besòs) per import superior a 235.000 euros

 

Aquest matí, el conseller Calvet ha visitat les actuacions que s’estan fent arran d’un conveni de custòdia fluvial entre l’ACA i els ajuntaments de Granollers, Canovelles i les Franqueses del Vallès, en el marc del projecte europeu, en un tram del riu Congost al seu pas per la capital vallesana. El conseller ha estat acompanyat per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, el director de l’ACA, Lluís Ridao, el president del consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, i l’equip tècnic del projecte Life Alnus.

Les actuacions, centrades en la conservació i millora de l’ecosistema fluvial, han consistit en la retirada de les barreres de formigó que encaixonen el riu, per ajudar a que recuperi la seva llera natural i permeti, per si mateixa, la recuperació de la vegetació de ribera i la fauna aquàtica. Per ajudar a aquest procés natural, el projecte està realitzant plantacions de planta autòctona i retirada de planta exòtica invasora a les riberes. El projecte serveix per a seguir la línia ja iniciada des de l’Ajuntament de Granollers de recuperació del riu Congost, passant d’un riu fortament modificat a un curs fluvial més naturalitzat.

El projecte Life Alnus, cofinançat per la Comissió Europea, està centrat en millorar l’estat i la conservació de les vernedes a les conques del Segre, el Ter i el Besòs, i està liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). El Life Alnus està aportant una actualització del coneixement dels boscos de ribera a les tres conques i aplica diferents accions per restaurar-les i facilitar-ne la governança. Aquests espais inclouen 24 Zones d’Especial Conservació (ZEC) i un 45% de la distribució  catalana de les vernedes, hàbitat d’interès de conservació prioritari a la Unió Europea.

 

Last modified: 11 març 2021