BLOGNEWS

La recerca i el coneixement forestal, eix de la jornada d’avui al CTFC

22 Març 2017

En el marc de la Setmana de Celebració del Dia Internacional dels Boscos, avui el CTFC ha acollit una jornada en la qual s’han presentat diversos projectes relacionats amb la recerca forestal catalana.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec d’Antoni Trasobares, director del CTFC, que ha volgut destacar la importància que té la recerca en el desenvolupament del sector forestal. Ha remarcat que la gestió multifuncional dels espais forestals ha de buscar l’equilibri amb la conservació i la generació d’una economia verda centrada en la innovació i la tecnologia. Cal fer molta pedagogia per donar a conèixer el valor dels boscos a la societat, ja que habitualment només se’n parla als mitjans en termes negatius, com els incendis o l’abandonament.

També ha fet un incís especial en l’aprofitament de la fusta com a material de construcció i de rehabilitació d’edificis, amb totes les possibilitats que això pot suposar de cara a la dinamització del sector.

Fermí Garriga, del CTFC, ha presentat les noves funcionalitats de l’Observatori Forestal Català, una plataforma digital d’informació del sector que recull les darreres novetats, actes previstos, empreses del sector, etc. Per la seva part, Jordi Gené de l’Institut Català de la Fusta, ha presentat les característiques principals de la fusta com a element de construcció, destacant les seves qualitats des d’un punt de vista ambiental i tecnològic.

La jornada s’ha complementat amb la presentació per part del CREAF del balanç de set anys de seguiment del decaïment forestal degut al canvi climàtic, (projecte DEBOSCAT) a càrrec de Mireia Banqué i Jordi Vayreda.

En la cloenda de la jornada, la directora general de Forests, Montserrat Barniol, ha destacat la importància de la recerca forestal catalana, amb institucions líders a nivell internacional com el CTFC, el CREAF i la Universitat de Lleida. Ha encoratjat als joves presents a participar a les diferents activitats que es duen a terme aquests dies i a implicar-se en la recerca i la transferència de coneixement, ja que aquest és clau per saber on intervenir i com cal fer-ho per millorar els ecosistemes forestals. “ El salt qualitatiu que es farà amb l’aposta per la bioeconomia ajudarà a tenir un món millor”, ha acabat la directora.

 

La Setmana de Celebració del Dia Internacional dels Boscos, organitzada pel DARP, inclou un seguit d’activitats del 21 al 25 de març d’enguany en diferents punts del territori català, per tal de conscienciar i donar a conèixer la importància dels boscos i del seu entorn a la societat.

Last modified: 11 Abril 2018