BLOGNEWS

M. Teresa Sebastià, reconeguda com a experta en pastures i canvi climàtic a nivell europeu

22 juny 2017

Teresa Sebastià, investigadora del CTFC i professora de la Universitat de Lleida, ha participat aquests dies a Clermont- Ferrand (França) a la reunió d’experts europeus en mitigació del canvi climàtic i pastures del grup EIP-AGRI (UE) “Grazing for Carbon”. La Dra. Sebastià va ser recentment nomenada experta d’aquest grup, que reuneix una vintena d’especialistes en pastures de tot Europa, i inclou recercadors experimentats, estudiants, assessors i pagesos per tal de desenvolupar recomanacions de gestió i de mitigació. És la única investigadora de les universitats i centres de recerca catalans i espanyols en el grup Grazing for Carbon.

IMG_0289

Fotos: Koen Desimpelaere

Aquest grup té per objectiu determinar les pràctiques de gestió que optimitzen el segrest de carboni als sòls de les pastures, a la vegada que permeten el desenvolupament d’una ramaderia sostenible des del punt de vista ecològic i econòmic. Entre les tasques principals del grup, es treballarà en cercar noves eines i models de negoci lligats a les pastures, i en l’anàlisi de factors tècnics i econòmics per fomentar o limitar-ne la implementació segons les zones. Així mateix, es compararà les diferents pràctiques de gestió tenint en compte la relació cost-eficiència d’aplicar-les i el coneixement de la qualitat del sòl, i sobretot de la quantitat de carboni que es pugui absorbir.

Com incrementar el contingut de carboni al sòl de les pastures, objectiu del grup de recerca

El carboni és capturat de manera natural de l’atmosfera i s’emmagatzema al sòl durant un llarg període de temps. El potencial de les praderies com a reservori de carboni és enorme. Els 28 països que formen part de la Unió Europea tenen una àrea de pastures permanent d’uns 60 milions d’hectàrees (Eurostat, 2017). Això fa que siguin un important contribuïdor a la mitigació dels gasos d’efecte hivernacle.

Més informació del grup a https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/content/grazing-carbon

Last modified: 16 febrer 2018