BLOGNEWS

Millorar la gestió forestal del boix contribueix a mantenir sotaboscos més oberts

16 juny 2020

Deixar sense tallar la tija dominant i podar les branques basals del boix (Buxus sempervirens) ajuda a reduir-ne el vigor de rebrot, contribuint a mantenir sotaboscos més oberts i  a reduir el risc d’incendi. Així ho afirma una recerca d’investigadors i investigadores del CTFC, la Universitat de Lleida (UdL) i l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, que acaba de publicar la revista internacional European Journal of Forest Research.

L’estudi suggereix que per tal de reduir el vigor de rebrot del boix és convenient deixar sense tallar la tija dominant i podar les branques basals. Aquest tipus de gestió pot reduir el risc que un incendi passi a la capçada del bosc, a més d’afavorir una millora de la regeneració dels arbres, un millor accés per a l’ús pastoral i un major valor recreatiu. A més, la fusta de boix ha estat tradicionalment emprada per fer estris de fusta i, si la nova plaga de la papallona ho permet, afavorir una tija permetrà tenir troncs de boix més gruixuts.

Quan predominen certes espècies llenyoses en el sotabosc, alguns mecanismes i funcions forestals com la regeneració i el creixement dels arbres es poden veure perjudicats. És per aquest motiu que se solen gestionar mitjançant aclarides o cremes prescrites. Tot i així, algunes d’aquestes espècies, com el boix, solen rebrotar amb vigor després de la tala o la crema, el que limita els efectes temporals de la gestió i redueix la seva relació cost-benefici.

L’estudi, centrat en el tipus de gestió forestal per tal de controlar el vigor de rebrot del boix (Buxus sempervirens), ha avaluat l’efecte de seleccionar i mantenir la tija dominant en comparació amb realitzar-ne una estassada complerta. Realitzat en boscos de pi negre de quatre localitats catalanes, aquest tipus de tractament va inhibir la iniciació dels brots i va fer que la tija seleccionada molt probablement competís pels recursos subterranis amb els nous rebrots, reduint-ne el vigor.

Fotografia d’un peu de boix. Cinc anys despres de la gestió s’observa un menor rebrot en la soca on s’ha fet selecció de tanys en comparació a la que s’ha tallat tots. Font: CTFC

La cobertura del sotabosc pot limitar la regeneració dels arbres, perjudicar la pastura de la ramaderia i augmentar el perill d’incendis forestals

Els sotaboscos dels boscos temperats, especialment els de la regió submediterrània, són particularment rics en arbusts i arbres petits i tenen un paper important en els processos i les funcions dels ecosistemes. No obstant, el predomini de certes espècies de sotabosc llenyós pot tenir un impacte negatiu en funcions forestals com la regeneració i el creixement de els arbres i augmentar el risc d’incendi.

El boix és un arbust perenne de creixement lent sovint dominant tant en matollars com en el sotabosc dels boscos temperats d’Europa occidental. Sovint forma un estrat dens al sotabosc que dificulta el creixement i la supervivència d’altres plantes. A més, en els boscos de pi submediterranis, atrapa les acícules que cauen a principis d’estiu, cosa que augmenta la matèria combustible seca, molt perillosa en cas d’incendi forestal.

Més informació a: Monfort-Bague, I.P., Vega-García, C., Jürguens, J. et al. Stem selection reduces the resprouting vigor of box-tree (Buxus sempervirens L.) understory in sub-Mediterranean pine forest. Eur J Forest Res (2020). https://doi.org/10.1007/s10342-020-01297-1

 

 

 

Last modified: 16 juny 2020