BLOGNEWS

Entrevista Sergio de Miguel

5 febrer 2024

En Sergio de Miguel, cap del grup de Recerca en ecosistemes forestals globals, explica els punts clau d’aquest article científic publicat a la revista Nature:

Quines novetats aporta aquesta investigació?

En l’estudi hem usant diferents mètriques de la biodiversitat d’arbres, com la diversitat filogenètica, funcional i taxonòmica, per analitzar els processos d’invasió des de vàries perspectives: probabilitat, severitat i estratègia. Es tracta d’una anàlisi que incorpora una gran quantitat de dades a escala global – fins ara aquest tipus d’estudi s’havia limitat a escala local. Aquesta visió global ens ha permès desenvolupar un coneixement integrat sobre els factors ecològics (i en particular sobre el rol de la biodiversitat) i antropogènics darrera dels processos d’invasió per part d’espècies arbòries no autòctones.

Com pot aquest tipus de recerca contribuir a crear paisatges més resilients?

Les espècies invasores poden comportar impactes greus i irreversibles sobre els nostres ecosistemes, el seu funcionament i la seva biodiversitat, amb el risc de generar un efecte en cadena que afecti en major o menor mesura a diferents serves ecosistèmics i, en últim terme, el benestar social. Així, aquest coneixement és necessari no només per contribuir a entendre processos invasius, sinó que també és crucial per millorar de manera transversal i multisectorial la presa de decisions, i les polítiques de gestió i conservació del medi natural i de la biodiversitat.

Podeu llegir la notícia completa.

Last modified: 6 febrer 2024