BLOGNEWS

Comença el projecte COSMOS per a revaloritzar l’ecosistema mediterrani amb nous models agroforestals a partir del cultiu de la tòfona

10 juny 2025

El projecte COSMOS (Coordinated Optimization for Sustainable Mediterranean Agroforestry with Truffles and High-Value Species  forma part del programa PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area), finançat per la Unió Europea i els estats membres del projecte 

 

Liderat pel Centre de Recerca en Agrotecnologia – Agrotecnio, compta com a socis amb el CTFC, l’Institut Ruđer Bošković – RBI, l’Institut Croat de Recerca Forestal – CFRI, la Universitat de Çukurova – ÇÜ, l’Empresa Agrícola Demirsoy – Demirsoy Tarım, la Universitat de Siena – UNISI, el Centre Nacional de Recerca Científica – CNRS, Biotecnologia Forestal Aplicada S.L – IDForest, l’Institut Forestal Eslovè-SFI. 

 

Els representants de les diferents entitats sòcies del projecte COSMOS s’han reunit a Siena, Itàlia, els dies 3 i 4 de juny per celebrar la reunió inicial del projecte. Durant la trobada, s’han revisat les tasques del projecte i les responsabilitats de cada soci, així com el calendari de treball i els propers passos. La reunió ha inclòs també una sortida per visitar zones productives de tòfona blanca a l’Azienda Agrícola “Il Sole di Nebbiano”. 

L’objectiu general del projecte és identificar i optimitzar estratègies innovadores d’agroforesteria que combinin tòfones, plantes medicinals i aromàtiques, arbres fruiters, vinyes i espècies vegetals aptes per a la producció de pol·len i mel, així com superar les barreres actuals per a l’adopció i l’escalabilitat d’aquestes estratègies a la regió mediterrània. 

Aquesta col·laboració transnacional permetrà intercanviar coneixements i desenvolupar eines adaptades a les necessitats dels territoris, contribuint al desenvolupament d’un model agroforestal mediterrani més resilient, sostenible i rendible. Els objectius específics del projecte s’estructuren en quatre grans àmbits de treball: 

  • Pràctiques innovadores per a sistemes agroforestals sostenibles i resilients 

Es desenvoluparan i optimitzaran pràctiques, models i estratègies innovadores per revitalitzar sistemes agroforestals basats en tòfones, vinyes, plantes medicinals i aromàtiques, arbres fruiters i espècies mel·líferes. Es promouran els serveis ecosistèmics i s’avaluaran els impactes ambientals, socials i econòmics de les diferents pràctiques. 

  • Accés al mercat i models de negoci per als productes agroforestals 

Es farà l’anàlisi i millora de les cadenes de valor i l’accés al mercat per a una àmplia gamma de productes agroforestals. Es desenvoluparan sistemes de certificació, iniciatives de marca i models de negoci, incloent-hi activitats emergents com el turisme micològic i gastronòmic. 

  • Marc normatiu i institucional per a l’agroforesteria mediterrània 

Es vol fer anàlisi del context regulador i institucional que regeix les pràctiques agroforestals a la regió mediterrània, identificant barreres tècniques, polítiques i socioeconòmiques, i proposant recomanacions de política per afavorir-ne l’adopció sostenible. 

  • Sensibilització i capacitació inclusiva sobre els beneficis de l’agroforesteria 

Es vol millorar el coneixement i la comprensió dels avantatges dels sistemes agroforestals mitjançant programes de formació, materials educatius i accions de divulgació amb perspectiva de gènere, adaptats especialment a les necessitats de les dones pageses. 

El projecte contribuirà a una adopció més àmplia de pràctiques agroforestals sostenibles a la regió mediterrània mitjançant la creació de materials de formació accessibles, orientacions tècniques i activitats demostratives adaptades als diversos contextos territorials. Aquest enfocament permetrà augmentar la productivitat agrícola, millorar la salut del sòl, la biodiversitat i els serveis ecosistèmics, així com reforçar la resiliència davant del canvi climàtic. A més, el desenvolupament de cadenes de valor, models de negoci innovadors i oportunitats vinculades al turisme rural i gastronòmic afavorirà la millora dels mitjans de vida de les comunitats locals. Tot plegat garantirà un impacte durador més enllà de la durada del projecte, amb una especial atenció a la inclusió de les dones i a la transferència efectiva del coneixement a través d’una àmplia xarxa d’agents implicats. 

Durada i finançament 

El projecte COSMOS tindrà una durada de tres anys, de l’1 de juny de 2025 al 31 de maig de 2028, amb un pressupost total de 1.667.530 euros. Aquest projecte forma part del Programa PRIMA, finançat per la Unió Europea. 

Last modified: 13 juny 2025