El CTFC és soci del projecte europeu COSMOS, que vol revaloritzar el medi rural mediterrani a través del cultiu de tòfones i altres espècies d’alt valor
La iniciativa vol revitalitzar l’economia de les zones rurals dissenyant nous models agroforestals que incorporin tècniques d’agricultura de precisió
Liderat per AGROTECNIO, hi participa, a més del CTFC, l’IDForest de Palència, i centres d’investigació i empreses de Croàcia, Turquia, Eslovènia, Espanya, Itàlia i França
El projecte “COSMOS” busca revaloritzar el medi rural mediterrani definint nous models agroforestals que combinin la producció de tòfona amb plantes medicinals i aromàtiques, fruiters, vinya i el conreu d’altres espècies productores de pol·len per a l’elaboració de mel.
Es tracta d’un projecte europeu en el que hi participen un total de 8 centres de recerca i 2 empreses privades de sis països europeus: la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia – Agrotecnio, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i IDForest Biotecnología Forestal Aplicada d’Espanya; el Ruder Boskovic Institute i el Croatian Forest Reasearch Institute de Croàcia; la CuKurova University i el Demirsoy Agriculture Company de Turquia; la Universitat de Siena a Itàlia; el Centre Nacional de la Reserche Scientifique de França; i l’Slovenian Foresty Institute d’Eslovènia.
La iniciativa vol dissenyar nous models agroforestals que serveixin per revitalitzar i diversificar l’economia de les zones rurals mediterrànies i així lluitar contra la despoblació. També busca assajar tècniques de gestió que millorin la salut dels sòls, redueixen el consum d’aigua, augmentar la seva productivitat i produir aliments naturals i sostenibles, que siguin lliures de productes fitosanitaris.
Per aconseguir aquests objectius, s’instal·laran una dotzena de camps experimentals i sis líving labs en aquests països on s’assajarà la producció de tòfona combinada amb altres cultius, arbres i fauna (principalment abelles), aplicant-hi tècniques de l’agricultura de precisió. COSMOS vol demostrar que el medi rural pot ser molt més resilient i productiu si es combinen espècies inoculades amb tòfona amb diverses espècies vegetals beneficioses per aquest cultiu, com són les plantes aromàtiques, medicinals, comestibles o pol·linitzadores.
Es busca assajar noves pràctiques agroforestals i establir models de producció eficients, sostenibles i resilients al canvi climàtic. Per tal de monitoritzar les condicions dels cultius, del sòl i l’aigua, s’utilitzaran tècniques d’agricultura de precisió com la sensorització de variables ambientals, els drons o la teledetecció.
El projecte també es planteja com a objectiu promoure l’accés al mercat i a les cadenes de valor per aquests productes (bàsicament tòfones, vi, plantes medicinals i aromàtiques, fruites i especies que afavoreixen la producció de pol·len i mel). Per això inclourà el desenvolupament d’esquemes de certificació, promoció i gestió de marques i desenvolupament de nous models de negoci, incloent-hi activitats emergents com el turisme tofoner, el turisme gastronòmic o el de salut, per tal d’augmentar la generació d’ingressos d’aquestes regions i millorar la productivitat agrícola.
El projecte comptarà amb la participació de diversos actors, investigadors dels 10 centres de recerca i empreses, agricultors, representants dels sectors públics i privats, i grups socials com cooperatives o associacions de dones. De fet, un dels objectius transversals de la iniciativa és incorporar la perspectiva de gènere i fomentar l’empoderament de les dones en el sector forestal.
El projecte COSMOS arrancarà aquest 2025 i té una durada prevista de 3 anys. Està finançat per la iniciativa PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) i compta amb un pressupost aprovat total de 1.667.530 €.
Last modified: 10 gener 2025