La investigació utilitza models d’intel·ligència artificial per predir els efectes del canvi climàtic sobre cinc espècies de bolets d’alt valor socioeconòmic.
Un estudi realitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Universitat de Lleida i Agrotecnio revela que el canvi climàtic podria disminuir la producció de ceps (Boletus edulis) i pinetells (Lactarius deliciosus) a Catalunya, especialment en algunes de les zones més productives. Utilitzant models basats en l’aprenentatge automàtic, una branca de la intel·ligència artificial, els investigadors han estimat l’impacte del canvi climàtic sobre la producció de cinc espècies de bolets comestibles i d’interès comercial.
Els resultats de l’estudi publicat a la revista científica Ecological Informatics indiquen que les espècies que fructifiquen a major altitud, com el cep, es podrien veure més afectades pel canvi climàtic, mentre que aquelles que fructifiquen a cotes intermèdies podrien desplaçar el seu òptim de fructificació a altituds més elevades. No obstant això, l’impacte no serà uniforme: algunes espècies podrien trobar condicions favorables a altituds més elevades, mentre que d’altres patirien una disminució notable de la seva producció.
“Aquest estudi posa de manifest la necessitat d’anticipar els possibles efectes del canvi climàtic sobre la productivitat de bolets i, en particular, sobre les espècies d’alt valor socioeconòmic”, subratlla Albert Morera, un dels autors de l’estudi.
Es tracta d’un dels primers estudis de predicció de la productivitat d’espècies de bolets comestibles a gran escala en un context de canvi climàtic, ja que es requereix un mostreig exhaustiu durant molts anys i que cobreixi una amplia varietat de condicions bioclimàtiques. “Els nostres resultats posen de manifest la complexitat dels diferents patrons de fructificació de les diferents espècies de bolets al llarg del territori i la seva gran variació interanual, fet que requereix estudis individualitzats per cada espècie i a llarg termini”, explica Sergio de Miguel, cap del grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del CTFC, professor de la Universitat de Lleida, i l’autor que ha coordinat aquesta recerca.
Així, l’equip de recerca subratlla la necessitat de desenvolupar polítiques de gestió orientades a mantenir els serveis ecosistèmics que proveeixen els fongs en els ecosistemes forestals i garantir la seva biodiversitat i productivitat futures.
Aquesta recerca ha estat realitzada en el marc del projecte “Factors ambientals i antropogènics determinants de la biodiversitat i productivitat de fongs en ecosistemes forestals davant el canvi global” (FUNFORCHANGE), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i la Agencia Estatal de Investigación (PID2022-139558OB-I00) i liderat des del CTFC per Sergio de Miguel, cap del grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals.
Més informació:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1574954124000992?dgcid=rss_sd_all#gts0030
Last modified: 13 novembre 2024