BLOGNEWS

El CTFC participa en un nou projecte europeu de valorització dels serveis dels ecosistemes forestals

30 gener 2018

La innovació en els serveis que proporcionen els boscos a la societat és el focus d’un nou projecte europeu finançat amb Horitzó 2020

En resposta a les demandes de serveis de la societat com la producció de fusta, el lleure, la biodiversitat o l’emmagatzematge de carboni, el projecte contemplarà formes innovadores de valorar i implementar aquests “serveis ecosistèmics forestals”

 

L’impuls a la innovació en els serveis ecosistèmics forestals a Europa (SINCERE) és un projecte de quatre anys finançat a través del programa H2020 de la Comissió Europea. SINCERE desenvoluparà polítiques innovadores i nous models de negoci a través de la connexió entre el coneixement i l’experiència a la pràctica, la ciència i les polítiques, a Europa i fora d’ella.

Una arquitectura d’aprenentatge internacional facilitarà l’aprenentatge col·laboratiu continu de l’estudi de casos europeus del projecte, localitzats a nou regions diferents, i dos casos internacionals a Perú i Rússia. Les innovacions desenvolupades a través de SINCERE variaran en funció de la seva naturalesa, però totes incidiran en el potencial dels boscos per fer una transició cap a una bioeconomia verda, on els boscos gestionats de forma sostenible proporcionen funcions i serveis que satisfan un ampli espectre de demandes de la societat.

Les innovacions seran reproduïbles a Europa i a fora del continent, i contribuiran al desenvolupament d’un marc de política europea per maximitzar el valor que la societat dona als serveis dels ecosistemes forestals.

Per posar en marxa les activitats del projecte, 43 socis de 22 organitzacions i 11 països es van reunir a Bonn, Alemanya, per a la reunió d’inici del projecte. La trobada va tenir lloc a l’històric “Seminari”, on tenien lloc les reunions del Consell dels Ancians del Parlament Alemany, i on s’han establert recentment l’oficina de l’EFI a Bonn i el Programa de Resil·lència Forestal.

Les presentacions van donar una visió general dels objectius del projecte i les tasques a desenvolupar. Posteriorment, es van introduir els onze casos d’innovació, que abasten temes com la biodiversitat, l’emmagatzematge de carboni, el benestar o el turisme. També es va tractar sobre alguns mecanismes com les subhastes per a serveis d’ecosistemes, la certificació, els arrendaments, noves lleis i governança participativa.

El consorci del projecte SINCERE està format per socis de Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Perú, Portugal, la Federació de Rússia, Espanya i Suïssa.

SINCERE disposa de 4 milions d’euros en el finançament del programa H2020 de la Comissió Europea a través de la convocatòria RUR-05-2017, Noves polítiques públiques, models de negoci i mecanismes per al subministrament sostenible i el pagament dels serveis dels ecosistemes forestals.

Més informació: Georg Winkel, Coordinador del projecte: georg.winkel (at) efi.int

Last modified: 6 març 2018