BLOGNEWS

El Departament de Recerca i Universitats reconeix cinc Grups de Recerca del CTFC

2 febrer 2023

Dos dels grups són propis del Centre, Bioeconomia forestal i Planificació del Paisatge Forestal i presa de decisions; dos conjuntament amb la Universitat de Lleida i un amb la Universitat de Barcelona

El Departament de Recerca i Universitats ha reconegut els cinc grups de recerca presentats des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). D’aquests grups, dos estan formats exclusivament per personal investigador del CTFC, dos s’han sol·licitat conjuntament amb la Universitat de Lleida, i el cinquè, amb la Universitat de Barcelona. Amb aquesta convocatòria el CTFC ha obtingut un finançament total de 100.000 euros pels pròxims tres anys.

L’objectiu del Suport a Grups de Recerca (SGR) és impulsar les activitats que permetin reforçar l’impacte científic, econòmic i social de la recerca, així com promoure la seva projecció internacional.

La bioeconomia forestal i la planificació del paisatge forestal, els SGR del CTFC

L’SGR en Bioeconomia forestal del CTFC està format per un grup investigador multi i interdisciplinar que combinarà biociències, enginyeries i ciències socials amb l’objectiu de dissenyar i implementar models transformadors de bioeconomia, entesa com a model econòmic circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics.

Per la seva banda, l’SGR Forest Landscape Planning and Decision Making; towards resilient landscapes (ForPLADEM), treballarà en el desenvolupament de mètodes i sistemes innovadors de recolzament a la presa de decisions i la seva aplicació per resoldre problemes complexos de planificació de la gestió dels recursos naturals.

La gestió i la producció forestal i la biodiversitat, protagonistes dels grups amb la UdL i la UB

Amb la Universitat de Lleida, s’ha aprovat la creació dels SGR en Producció forestal i en Gestió Adaptativa i Dinàmica Forestal. El primer desenvoluparà eines, instruments i estratègies per optimitzar la funcionalitat productiva dels sistemes forestals mediterranis, aplicant criteris de gestió sostenible del bosc.  El segon, Adaptive Management and Forest Dynamics  (ADAPTAFOR) té l’objectiu principal de generar coneixement per a la definició d’estratègies de gestió forestal que promoguin l’adaptació dels boscos al nou context d’incertesa ambiental.

Amb la Universitat de Barcelona, s’ha establert un SGR en Ecologia, comportament i conservació de la biodiversitat (ECOCONS). L’equip investigador de la UB i el CTFC treballarà en problemàtiques i temes relacionats amb la recerca ecològica aplicada a la conservació de la biodiversitat, especialment de vertebrats.

Last modified: 13 setembre 2024