Els investigadors de la UdL, en col·laboració amb Gerard Bota i David Giralt, de l’àrea de biodiversitat del CTFC, han estudiat diferents opcions de gestió agrícola a les ZEPA en funció dels requisits de sis espècies d’aus estepàries: la ganga, la xurra, la terrerola, la calàndria, el torlit i el sisó.
Aquest estudi proporciona informació acurada sobre l’adequació dels diferents manejos agrícoles als requisits i preferències de les espècies d’interès per a la seua conservació en aquests espais i alhora aporta propostes de millora per assolir una major efectivitat de les mesures agroambientals fins ara implementades. Inclou, a més, una anàlisi econòmica que pot permetre als agents involucrats (agricultors, assessors, gestors…) “prendre decisions dins el crític i controvertit balanç entre producció i conservació”, destaca el catedràtic de l’ETSEA.
Entre els resultats, destaca que la realització de labors a la primavera permet la conformació d’hàbitats oberts idonis per als requisits de la ganga, la xurra, la terrerola i el torlit. Un adequat tractament amb picadora i restringir la possible aplicació d’herbicida al mes de febrer ha donat lloc a una estructura de vegetació associada positivament amb els requisits d’hàbitat de la calàndria i del sisó mascles.
Els investigadors consideren necessàries futures recerques per avaluar l’efecte del maneig dels guarets en la disponibilitat d’hàbitat durant tot l’any, més enllà del període de cria de les aus estepàries.
Font: UdL
Last modified: 9 abril 2018