BLOGNEWS

El projecte RES-MAB abraça la resiliència al Mediterrani

24 juliol 2024

El projecte PRIMA RES-MAB, centrat en les solucions d’adaptació i mitigació per a fer front al canvi climàtic a la regió mediterrània, reuneix deu socis amb la finalitat de crear laboratoris vivents per a provar i posar en pràctica solucions WEFE.

Els deu socis del projecte RES-MAB s’han reunit a Solsona, Catalunya, a la seu del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) del 22 al 24 de juliol de 2024. Durant la reunió, els participants han parlat sobre els reptes que planteja el canvi climàtic a la regió mediterrània, així com sobre l’objectiu del consorci d’implementar solucions innovadores en les Reserves de la Biosfera participants.

RES-MAB és una ambiciosa iniciativa que aborda el canvi climàtic en el Mediterrani centrant-se en les Reserves de la Biosfera (RB) designades per la UNESCO, crucials per a equilibrar l’activitat humana amb la conservació de la natura. El projecte establirà set zones pilot en les reserves de biosfera participants, transformant-les en «laboratoris vivents» per a provar i aplicar solucions innovadores seguint l’eix Aigua-Energia-Aliments-Ecosistemes (WEFE, per les seves sigles en anglès). Adoptant l’enfocament WEFE Nexus, RES-MAB pretén fomentar la resiliència i millorar l’adaptació al canvi climàtic.

«RES-MAB és un projecte pioner i ambiciós dins del programa PRIMA que pretén aportar solucions a les necessitats de les RB mediterrànies enfront del canvi climàtic. Amb la visió holística heretada de l’enfocament WEFE, volem desenvolupar un model de gestió útil per a totes les RB mediterrànies al mateix temps que desenvolupem nous models de negoci i solucions de mercat innovadores adequades a les diferents demandes a les que han de respondre les RB mediterrànies. Per a això, el consorci tindrà en compte els aspectes culturals i ecològics de les RB sense deixar de promoure el desenvolupament sostenible de la seva economia», explica Roser Maneja, coordinadora del projecte i directora adjunta de Recerca del CTFC.

Un dels objectius centrals del projecte és el desenvolupament d’una Eina de Modelització Soci-ecològica (Eina WEFE-SEM) per a ajudar a la presa de decisions de les parts interessades. El consorci espera integrar aquesta eina en la presa de decisions polítiques per a generar així un impacte sostingut i desplegar les vuit solucions de resiliència WEFE en les set zones pilot.

Altres iniciatives que posarà en marxa el projecte són la recuperació de terrasses de cultiu ancestrals, així com de canals de reg, o la creació d’un centre de processament d’aliments que brindarà noves oportunitats a la comunitat rural, que aprendrà sobre producció sostenible i aconseguir així l’autosuficiència.

Last modified: 25 juliol 2024