La Roser Maneja, directora adjunta de recerca del CTFC i coordinadora del projecte RES-MAB, respon algunes preguntes sobre el projecte:
Quins són els principals desafiaments que el projecte RES-MAB anticipa enfrontar en la implementació de les solucions WEFE en les Reserves de la Biosfera mediterrànies?
El principal desafiament és que les reserves de la biosfera esdevinguin territoris d’innovació, a on implementar les solucions del nexe aigua-energia-alimentació-ecosistemes de forma integradora. Un segon desafiament és que els resultats del RES-MAB s’integrin dins dels plans d’acció (eines de gestió estandarditzades a escala mundial) de les reserves de la biosfera i en altres polítiques i regulacions de caràcter transversal que promouen l’adaptació al canvi climàtic a mitjà i llarg termini. Un altre desafiament serà desenvolupar un sistema de presa de decisions que sigui extrapolable a la xarxa MEDMAB. El principal desafiament és desenvolupar solucions de mercat adaptades a la realitat de les RB de la UNESCO en el marc de la bioeconomia circular i a través de models de governança inclusiva.
Quin tipus de dades recopilarà l’eina WEFE-SEM i com s’utilitzaran per a prendre decisions informades en les comunitats locals? Com s’espera que aquesta eina capaciti a les parts interessades i comunitats locals en la presa de decisions informades?
L’eina WEFE-SEM desenvolupada en el marc del projecte RES-MAB i elaborada a través d’un procés de co-creació amb tots els socis del projecte ha de representar una metodologia utilitzada per la setantena de reserves de la biosfera que formen part de la xarxa MEDMAB. En aquest sentit, l’eina consta de quatre mòduls principals: a) obtenció de dades referents al nexe aigua-energia-alimentació-ecosistemes; b) anàlisi de la dinàmica del paisatge (anàlisi de canvi d’usos i cobertes del sòl, conservació de la biodiversitat i pràctiques de gestió); c) identificació dels serveis ecosistèmics (regulació, provisió, culturals i benestar); d) disseny d’un sistema de suport a la presa de decisions validat pels principals agents i institucions del territori. Els resultats obtinguts permetran visualitzar diferents escenaris de gestió del nexe aigua-energia-alimentació-ecosistemes en un context de canvi climàtic.
Last modified: 18 novembre 2024