BLOGNEWS

Es crea la càtedra Steppe Forward per a l’estudi dels sistemes agroesteparis i la seva conservació

14 desembre 2021

La UAM, el CTFC i TotalEnergies presenten una càtedra pionera al món per compatibilitzar la conservació de les zones estepàries i el desenvolupament de les energies renovables

L’objectiu de la càtedra serà impulsar el coneixement científic sobre la conservació dels paisatges esteparis

Davant l’impuls de la implantació d’energies renovables, la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), a través de la seva fundació, i el CTFC, amb el patrocini i suport de la companyia TotalEnergies, sumen esforços per generar coneixement que ajudi a la preservació de la biodiversitat en zones d’implantació de plantes de producció fotovoltaica. L’increment de la producció de les energies renovables és imprescindible per assolir una transició energètica i fer-ho de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient i ha de ser una prioritat. Per fer-ho, cal marcar uns paràmetres estàndards que permetin la seva preservació, especialment de les aus estepàries, així com l’adaptació de les plantes fotovoltaiques a l’ecosistema.

L’acte de presentació de la càtedra ha tingut lloc aquest matí a la Universitat Autònoma de Madrid i ha comptat amb la presència de la Secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, que ha assenyalat que “aquesta càtedra generarà coneixement en un pilar essencial, que és preservar la biodiversitat en un moment també essencial en què parlem d’una transició ecològica profunda i accelerada en aquesta dècada. Necessitem cercar aquesta compatibilitat, aquest desenvolupament garantista de les renovables amb la biodiversitat i amb els sistemes agroesteparis. Desenvolupar polítiques des del Govern o actuacions des de les empreses s’ha de basar en aquest pilar tan fonamental com és el coneixement científic. Medi ambient i energia han de treballar de la mà”.

“En la lluita contra el canvi climàtic -ha assegurat la Secretària d’Estat d’Energia- hem d’abordar la reducció d’emissions. Primer hem de pensar en eficiència energètica, però alhora hem d’apostar per les energies renovables i cal fer-ho de manera garantista tant des del Govern com des dels promotors, basant-nos en el coneixement de la ciència”.

Antoni Trasobares, director del Centre, ha destacat que “el CTFC, des de l’inici de la gestació d’aquesta càtedra que presentem avui, ha tingut clar que aquesta iniciativa encaixa en el seu ADN: aportar coneixement i recerca que ajudin a la presa de millors decisions. Davant d’un repte tan important com és la transició energètica, la implantació de plantes fotovoltaiques ha d’estar perfectament alineada amb la conservació del nostre patrimoni natural. Minimitzar l’impacte i garantir que les mesures compensatòries que se’n derivin tinguin efectes positius és clau per assumir aquest repte. I per això el coneixement i la recerca transferit als actors rellevants tant privats com públics és clau”.

Per a Yago Mancebo, director general per a Europa de TotalEnergies Renewables International “la càtedra forma part de la clara aposta que la companyia està fent per les energies renovables. TotalEnergies vol ser un actor principal a la transició energètica. Per això, contribueix activament a l’impuls de les energies renovables i, en concret, de l’energia solar dissenyant i operant plantes a gran escala, a nivell mundial i subministrant energia neta i segura als nostres clients. En aquest sentit, Espanya és un país prioritari per a la companyia, on ja comptem amb una cartera de projectes de 5GW en desenvolupament. Donar suport a aquesta càtedra sorgeix del nostre compromís de garantir que les nostres plantes són totalment compatibles i respectuoses amb l’entorn i l’hàbitat on s’estableixen”.

La clausura de l’acte ha anat a càrrec de la rectora Amaya Mendikoetxea, que ha destacat “el compromís de la UAM amb la cerca de solucions als problemes més urgents de la societat, treballant amb institucions públiques i privades. Aquesta càtedra, afegeix, és un exemple clar d’aquest compromís”. La rectora ha agraït el suport de TotalEnergies i del CTFC a un projecte “que ens permetrà aportar solucions científiques al repte urgent de posar en marxa una transició energètica responsable amb el medi ambient”. Mendikoetxea ha finalitzat recordant les paraules de l’autora Margaret Atwood, autora de l’obra ‘El conte de la criada’ i doctora honoris causa de la UAM, per a qui després de les distòpies que es van popularitzar al llarg del segle XX “al segle XXI van a tornar les utopies”. “Haurem de descobrir de quina manera organitzar-nos perquè el planeta segueixi sent habitable”, va assenyalar l’escriptora en una entrevista recent. Les utopies tornaran perquè hem d’imaginar com salvar el món. M’agradaria acabar aquest acte amb aquesta nota optimista”, conclou la rectora.

Una càtedra pionera

La Càtedra té com a objectiu principal l’aprofundiment i la difusió del coneixement científic sobre l’ecologia, la gestió i els reptes de conservació de les aus estepàries i els seus hàbitats. A més, facilitarà la formació d’investigadors mitjançant la promoció de tesis doctorals i contractes postdoctorals relacionats amb la temàtica de la càtedra. Tot això s’espera que serveixi per establir unes bases tècniques per al desenvolupament de protocols comuns en el seguiment i la implementació d’un model de gestió adaptativa de les mesures compensatòries a les plantes fotovoltaiques de la companyia. Entre els objectius d’aquesta càtedra també s’inclou generar documents tècnics de referència per a gestors i tècnics, en relació amb el monitoratge i l’aplicació de mesures de conservació de les aus estepàries i els seus hàbitats basats en el coneixement científic existent, així com en el desenvolupat en el marc de la present càtedra.

Espanya acull les millors poblacions d’aus estepàries d’Europa i, en alguns casos, del món

El conjunt de la península ibèrica, i especialment Espanya, acull les millors poblacions d’aus estepàries d’Europa i, en el cas d’algunes espècies, del món. Per això disposar d’eines i coneixements per a la conservació d’aquestes poblacions és fonamental. Moltes espècies estepàries estan en perill d’extinció o mostren descensos poblacionals preocupants. Per tant, l’avaluació basada en evidència científica de l’impacte de l’activitat antròpica sobre aquests ecosistemes i la seva resposta a diferents models de gestió és fonamental per evitar una degradació més gran de les seves poblacions.

La coordinació de la càtedra serà responsabilitat dels investigadors Gerard Bota de l’equip del CTFC i del Prof. Manuel Borja Morales per part de la UAM.

Els coordinadors de la Càtedra

Ambdues institucions són referents a nivell espanyol i europeu a l’estudi de les aus estepàries. Aquesta càtedra té una durada de quatre anys prorrogables. El disseny de les activitats científiques correspondrà als coordinadors de la càtedra recolzats per un Comitè Científic Assessor extern i haurà d’estar corroborat pel Consell Directiu de la càtedra. Aquest Consell serà l’òrgan de govern i hi tindran presència paritària la UAM a través de la seva fundació, el CTFC i TotalEnergies.

 

Last modified: 10 febrer 2022