BLOGNEWS

Es presenta l’Inventari Forestal Nacional d’Andorra, una eina cabdal per a la gestió dels boscos andorrans

25 juny 2024

L’inventari aportarà informació i eines per dirigir estudis i dur a terme propostes de dinamització forestal, conservació de la biodiversitat, gestió del risc i impuls de la bioeconomia

El grup de Gestió forestal sostenible del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha participat en la presentació dels resultats i eines de l’Inventari Forestal Nacional d’Andorra aquest dimarts, 25 de juny. L’equip investigador del CTFC ha col·laborat amb investigadors de l’eix sostenibilitat d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), i amb el suport de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, per elaborar el document “que permet disposar de dades bàsiques dels boscos andorrans extretes amb metodologia estàndard comparable a la d’altres països europeus”, segons ha explicat a l’inici de la presentació la gerent d’AR+I, Vanesa Arroyo.

Francesc Cano, director adjunt de transferència del CTFC ha manifestat que “aquest és un primer pas molt important de tot un seguit de tasques que vindran posteriorment. Un cop es té la diagnosi, cal fer el “full de ruta” dels boscos andorrans, plantejar l’acceleració de la bioeconomia forestal amb biomassa i construcció amb fusta, prevenir contra incendis, crear paisatges més resilients, etc. Per a fer-ho, Andorra pot comptar amb el CTFC  per recolzar aquestes línies de treball”.

S’han inventariat 194 parcel·les forestals distribuïdes de forma regular pel territori d’Andorra que representen tota superfície arbrada del país i formen la xarxa de seguiment permanent de l’evolució de la coberta forestal. Míriam Piqué, responsable de programa de Gestió Forestal Multifuncional del CTFC, ha contextualitzat els usos dels inventaris nacionals i la importància de l’aplicació de metodologies estàndards per poder-los comparar mentre se’n fa el seguiment.

Des d’Andorra Recerca i Innovació, tant la responsable del projecte, Marta Domènech, com el coordinador de l’eix de Sostenibilitat, Oriol Travesset, han ressaltat la importància per al país de tenir la seva superfície forestal inventariada. “El primer Inventari Nacional Forestal aporta informació i eines cabdals als comuns i a Govern per dirigir estudis i dur a terme propostes de dinamització forestal, conservació de la biodiversitat, gestió del risc i impuls de la bioeconomia. Des d’AR+I entenem aquest inventari com el punt de partida per avançar cap a un nou model de gestió forestal”, ha valorat Domènech.

El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat del Govern d’Andorra, David Forné, que és patró d’AR+I, ha destacat la importància de poder tenir acabat el primer Inventari Forestal Nacional que ajuda a tenir una millor caracterització dels boscos així com saber amb exactitud la capacitat d’absorció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. “Tornem a demostrar que Andorra vol ser capdavantera en la rigorositat i transparència en relació amb la informació vinculada amb l’acció climàtica”, ha dit Forné, per afegir que “gràcies a l’estudi, s’ha constatat que els boscos d’Andorra tenen capacitat per absorbir prop del 40% de les emissions que emet el país”.

Travesset ha valorat que, per a Andorra Recerca i Innovació, l’inventari “representa el paquet de dades essencial per impulsar i seguir la recerca en boscos al país i servir les polítiques públiques forestals”.

Last modified: 25 juny 2024