BLOGNEWS

EuroBirdPortal: el major portal de ciència ciutadana sobre biodiversitat a Europa

7 març 2017
  • L’EuroBirdPortal (EBP) (www.eurobirdportal.org) s’ha actualitzat recentment amb gairebé 50 milions de noves dades i duplicarà el nombre d’espècies d’aus disponibles al portal. Aquest és el primer resultat visible del projecte LIFE-EuroBirdPortal (http://life.eurobirdportal.org/overview), finançat amb fons europeus i coordinat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).
  • El projecte LIFE-EBP pretén combinar i millorar les dades sobre aus existents, per tal de visualitzar en temps gairebé real els patrons espaciotemporals de la distribució dels ocells a tot Europa.

El projecte LIFE-EBP està coordinat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i té cinc beneficiaris associats: l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), l’Institut Ornitològic Suís (SOI), l’Associació Britànica d’Ornitologia (BTO), Natagora i el Centre Holandès Sovon d’Ornitologia (Sovon).

El projecte està gestionat en estreta cooperació amb la coordinació del projecte EBP per assegurar-se que hi encaixa perfectament. L’EBP és una iniciativa del European Bird Census Council (EBCC) que en l’actualitat consisteix en 69 institucions de 21 països europeus.

LIFE-EBP és un projecte cofinançat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i cada un dels beneficiaris del projecte.

Mobilitza 100.000 observadors i 40 milions de noves dades cada any

 A diferència dels projectes de monitorització més tradicionals, centrats en la recollida de dades estructurades, els portals d’enregistrament d’aus en línia apunten principalment a l’obtenció de dades de tot l’any a partir de les activitats realitzades pels observadors d’aus. La gran quantitat de dades contingudes en aquests portals ofereix grans possibilitats per a la investigació sobre la distribució d’aus a través de grans àrees geogràfiques. Per desplegar tot el potencial d’aquesta activitat, l’objectiu de EBP és crear un repositori de dades comú i promoure protocols i mecanismes per a l’intercanvi de dades i anàlisi.

Per tal d’assolir aquests objectius, el projecte EBP compta actualment amb 69 institucions col·laboradores de 21 països europeus diferents. Aquesta associació permet la recollida de dades d’alta qualitat a partir de milers d’observadors d’aus voluntaris i a més, convertir tota aquesta informació en coneixements científics sòlids.

 

Una visualització dinàmica de la distribució d’aus com mai abans s’havia vist

1. 2016

Captura de pantalla del visor del portal EBP: dos mapes de distribució que combinen tots els anys disponibles de dades (2010-2015) per al pinsà mec (brambling) i la piula dels arbres (tree pipit), dues de les noves espècies disponibles després de la nova actualització.

El resultat d’aquest treball són milers de mapes animats a tan sols un clic del públic en general a través del visor del portal EBP (www.eurobirdportal.org). En l’actualitat, l’EBP mostra els mapes de distribució setmanal de 100 espècies d’aus diferents durant sis anys (2010-2015). D’altra banda, a més s’ha afegit un nou tipus de mapa que permet la visualització dels patrons estacionals de distribució d’aus mitjançant la combinació dels sis anys de dades disponibles.

Els esforços de l’EBP per al futur pròxim se centren en la visualització de dades en temps real i en desenvolupar enfocaments analítics que permetin l’anàlisi dels canvis en els patrons de distribució en relació amb el clima, l’ús del sòl i altres factors rellevants.

 

 

 

LIFE-EBP beneficiaris

     

LIFE EBP co-finançadors

 

 

Last modified: 9 abril 2018