BLOGNEWS

Experts de tot el món busquen la manera d’integrar la gestió del foc amb la conservació de la biodiversitat

13 juny 2017

Durant tota la setmana, un equip de científics de diferents disciplines es donen cita a Solsona per tal de compartir coneixements que ajudin a la presa de decisions sobre la gestió dels ecosistemes propensos al foc. El grup d’experts posarà en comú diferents tipus de dades, models i eines per tal de trobar solucions als reptes de la conservació de la biodiversitat.

Solsona, 12 de juny de 2017. Els assistents, provinents de 8 països diferents, són reconeguts experts en ecologia, modelització ambiental i conservació de la biodiversitat. Segons Luke Kelly, un dels organitzadors, “una col·laboració transdisciplinar és necessària per tal d’afrontar conjuntament els reptes de la gestió del foc i de la biodiversitat”.

Kelly és investigador a la Universitat de Melbourne i actualment desenvolupa la seva recerca al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Ambdues entitats són responsables de l’organització de l’esdeveniment, que tindrà lloc durant tota la setmana a la seu del CTFC, Solsona. Del CTFC també formen part de l’organització Lluís Brotons i Andrea Duane, experts en biodiversitat i ecologia del paisatge.

L’objectiu del seminari és sintetitzar els models matemàtics, les eines i els contexts que els investigadors i els gestors utilitzen a l’hora de prendre decisions. Això inclou donar resposta a preguntes comunes entre els professionals que es dediquen als incendis arreu del món, com ara la resposta de les espècies als règims d’incendis futurs, la quantificació de les respostes al foc de les espècies utilitzant mètriques de fàcil comprensió, o l’elaboració de plans de conservació en condicions d’incertesa, com ara els incendis no planificats.

A més de la discussió sobre models, eines i aproximacions en la presa de decisions, el seminari també inclourà una visita de camp a Òdena (Barcelona), on l’any 2015 van cremar més de 1000 hectàrees. Com a resultat final de tot el treball realitzat durant la setmana, es preveu la redacció d’un article científic, així com una nova xarxa transversal de personal investigador i nous projectes conjunts.

Gestió del foc i protecció dels boscos

Anomenem gestió del foc aquells treballs necessaris per a la protecció dels boscos propensos al foc, així com l’ús que se’n faci en la gestió del territori. Inclou integrar de manera estratègica factors com el coneixement dels règims de foc, els seus efectes, el nivell de protecció que els boscos requereixen, el cost de les activitats relacionades amb el foc, i les cremes prescrites. L’aplicació estratègica d’aquests factors dona servei a la presa de decisions per tal d’adequar una bona gestió dels recursos.

Una bona gestió del foc dependrà d’una prevenció, detecció i acció contra incendis eficaç, una capacitat d’extinció d’incendis adequada, així com la consideració de les relacions entre ecologia i foc.

Last modified: 9 març 2018