BLOGNEWS

FIRE-SCENE: Nou projecte europeu per millorar la gestió del risc d’incendis forestals en urbanitzacions i zones turístiques i d’esbarjo

14 febrer 2025

Liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), compta amb la participació de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (departament d’Interior i Seguretat Pública), de la Fundació Pau Costa, i d’institucions d’Itàlia i Grècia

 

FIRE-SCENE promou la cooperació internacional i l’intercanvi de coneixement entre territoris mediterranis per afrontar els reptes dels incendis forestals extrems

 

Aquesta setmana, s’ha donat el tret de sortida al projecte FIRE-SCENE (Advancing Wildfire Civil Protection Scenarios into Risk Planning and Governance), una iniciativa finançada per la Comissió Europea. El projecte, liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), compta amb la participació de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (departament d’Interior i Seguretat Pública), de la Fundació Pau Costa i d’institucions d’Itàlia i Grècia.

Té com a objectiu principal desenvolupar eines innovadores per millorar la capacitat de protecció a la població i la gestió dels episodis de risc d’incendis forestals en el context de canvi climàtic.

Aquesta col·laboració transnacional permetrà intercanviar coneixements i desenvolupar eines adaptades a les necessitats dels territoris mediterranis participa com a associada en el projecte europeu

Zones vulnerables als incendis

Per una banda, s’iniciarà una metodologia per categoritzar les zones periurbanes amb alta vulnerabilitat a incendis forestals, com ara urbanitzacions o equipaments que es trobin apartats de nuclis urbans. Això es traduirà en una eina d’informació geogràfica (GIS) per a autoritats locals de tota la Unió Europea.

També es duran a terme exercicis d’estrès amb simulacions d’incendis extrems en zones crítiques per identificar llacunes en la gestió del risc i reforçar les capacitats locals. Finalment, es redactaran guies específiques per a municipis i comunitats per millorar la resiliència als incendis forestals.

La identificació d’aquestes zones periurbanes crítiques serà útil per planificar i prioritzar l’acció d’adaptació al canvi climàtic (a partir de l’actualització de protocols entre les autoritats regionals i locals per la millora dels plans de protecció civil locals, i del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT).

Impacte del turisme

Per altra banda, Protecció Civil també participa en un projecte pilot coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per la integració del risc d’incendi forestal en espais protegits i llocs d’esbarjo, amb casos pràctics al Parc Natural del Cap de Creus i la comarca del Solsonès. El primer, al Parc Natural del Cap de Creus, que ha patit diversos incendis forestals intensos i ràpids (1986, 2003, 2012, 2023), afectant a molta població atès que és un lloc turístic i hi ha moltes cales i platges. El segon, a la comarca del Solsonès, com a prototipus de zona on la població s’aplega en diversos rius, rieres i pantans per a la natació i l’esbarjo, posant en risc els visitants durant l’estiu i temporada d’alt risc d’incendis forestals.

Alta complexitat a la Mediterrània

Els incendis forestals han suposat una de les situacions de risc més importants a Catalunya, tant per la seva alta probabilitat durant una temporada cada vegada més extensa de l’any, com per la presència de nuclis, urbanitzacions i altres elements associats a activitats de lleure o turístiques en àrees properes o dins de les zones forestals que determinen una molt alta vulnerabilitat de les poblacions permanents o estacionals a aquest risc.

D’altra banda, en un context de canvi climàtic, s’estan produint incendis forestals més extrems i simultanis en les zones del Mediterrani exacerbats per condicions més càlides i seques, augmentant el potencial dels incendis d’impactar en els ciutadans, les infraestructures i les economies locals. Aquests comportaments emergents d’incendi forestal estan plantejant nous reptes per als sistemes de Protecció Civil pel que fa a la presa de decisions, seguretat, assignació pressupostària, compromís dels ciutadans i parts interessades o coherències polítiques i estratègies de reducció del risc de desastres.

En conseqüència, és important definir metodologies i eines innovadores i models de gestió i govern dels riscos específics tenint en compte les particularitats dels territoris i els requisits a nivell operatiu dels usuaris finals. La participació en el projecte FIRE-SCENE, que té una important component mediterrània amb la participació de socis italians i grecs, permetrà desenvolupar diferents tipus d’avenços en el coneixement del risc i la vulnerabilitat, a banda de potenciar experiències i reflexions amb els principals actors pel que fa a la governança que es preveu quedin recollides en documents tècnics i guies de referència per a les autoritats locals.

Durada i finançament

El projecte tindrà una durada de dos anys, de l’1 de febrer de 2025 al 31 de gener de 2027, amb un pressupost total de 957.837,25 euros, dels quals el 90% seran finançats per la Comissió Europea.

Per a més informació, seguir totes les novetats i contactar amb el projecte, us podeu dirigir a https://civil-protection-knowledge-network.europa.eu/projects/fire-scene

 

 

Last modified: 26 maig 2025